Blomfakta & skötselråd

Monstera - Fakta & Skötselråd

Monstera har blivit en populär krukväxt och känns igen för sina karaktäristiska stora, flikiga blad. Ibland kan den kallas för Adams revben just på grund av bladens utseende.

Latinskt namn: Monstera deliciosa
Familj: Kallaväxter

 


Skötselråd Monstera

Sol+moln_blomfakta.png
Läge: Placera din monstera ljust, men inte i direkt solljus. Märker du att den får brända eller fnasiga blad kan du testa att flytta den längre in i rummet.

Termometer_blomfakta.png
Temperatur: Monsteran är känslig för temperaturer under 18°C, så tänk på att inte placera den för svalt.

Vattenkanna_blomfakta.png
Vattning: Vattna växten två gånger i månaden och låt den torka ut mellan vattningarna. Monsterans långa luftrötter kan du sticka ner i jorden.

Näring_blomfakta.png
Näring: Ge din monstera växtnäring två gånger i månaden för en extra skjuts.

 

Spray_blomfakta.png
Omvård: Monsteran är van vid ett fuktigare klimat än vad du har hemma. Spraya därför bladen regelbunden med en blomspruta.

 

Plantera_blomfakta.png
Plantering: Plantera om din monstera vartannat år och ge den gödning under vår och höst.


Ursprungligen kommer monsteran från Centralamerika och gillar därför hög luftfuktighet. Monsteran är en epifyt, vilket innebär att den klättrar på andra växter för att nå solstrålarna och kan därför i naturen bli upp mot 10 meter hög. I det område den härstammar ifrån blåser det mycket så därför har växten utvecklat de flikiga bladen för att minska vindskador. I utomhusklimat blommar den och ger goda ätbara frukter men det är dock ovanligt att den blommar inomhus. Växten får långa luftrötter som med fördel kan stickas ner i jorden. 

Från en moderplanta tas sticklingar för att odla fram nya växter. Moderplantan har riktigt stora runda flikiga blad där en del blad är cirka 40-50 cm i diameter. Med tanke på dess ålder är moderplantorna få och svåra att få tag på.

Monstera är en lättskött och tålig växt som du kommer ha glädje av i många år framöver. Det bästa är att den ger en ”wow-känsla” i ett rum.

Blomfakta_Monstera_Närbild.jpg  Blomfakta_Monstera_5.jpg