Blomfakta & skötselråd

Nejlikor - Fakta & skötselråd

Nejlikan är en blomma som utstrålar elegans och charm. Med sina delikata kronblad och söta doft har nejlikan erövrat blomälskares hjärtan i århundraden.​ Det är egentligen inte så överraskande då nejlikor har det mesta man kan önska av en blomma – sagolikt vacker, stor variation i sorter och färg, den finns året om, finns både som doftande och luktfri och är otroligt hållbar.

Blomfakta-Skötselråd-Nejlika.jpg

Det finns både storblommiga och flerblommiga nejlikor. De småblommiga, grenade sorterna kallas ofta för elegansnejlikor. Det finns även kruknejlika som trivs både i trädgården och i balkonglådan.

Förr var nejlikan mest känd som knapphålsblomma på kavajslaget, men nu har den fått revansch. Köp en hel bukett med nejlikor, en ensam eller blanda den ihop med andra blommor i ett arrangemang. Den passar lika bra i alla sammanhang och kommer vara vacker länge. Nejlikor är också väldigt vanligt förekommande i våra färdiga buketter, som kan skickas som uppvaktning med Blommogram.

Skötselråd nejlikor

  • Snitta blommorna diagonalt med en vass och ren kniv
  • Använd kallt till ljummet vatten i vasen
  • Byt vatten ungefär varannan dag för att undvika lukt
  • Om du tar väl hand om dina nejlikor kan hållbarheten bli upp till 3 veckor


Nejlikan är en gudomlig blomma

Nejlikans botaniska namn, Dianthus, kommer av grekiskans dios (Zeus, gudens) och anthos (blomma) - gudomlig blomma. Grekerna och romarna använde nejlikan i segerkransar. En grekisk legend berättar om gudinnan som blev så arg på en herde att hon rev ut hans ögon. Senare ångrade hon sin handling och kompenserade herden genom att låta nejlikor växa fram ur hans ögon. Därför kallas blomman i vissa länder för ögonblomster.

I medeltida konst symboliserade nejlikan kärlek och inom den kristna traditionen står nejlikan för Jesu lidande på grund av sin spikliknande form.