Blomfakta & skötselråd

Gerbera - Fakta & skötselråd

Gerbera är en av våra mest populära blommor med sitt glada utseende och sin härliga färgrikedom. Gerbera är faktiskt släkt med inte fullt lika populära maskrosen, vilket syns tydligt på dess bladverk. Det finns 1250 olika gerberasorter i alla färger utom blått och de delas in i storblommiga och mini. En gerbera med en diameter på mindre än 8 centimeter, är en mini-gerbera och kallas germini.

Gerberan är medlem i blomsterfamiljen Asteraceae, korgblommiga växter. Den har fått sitt namn efter Traugott Gerber, en tysk medicinare boende i Danmark, som samlade på plantor av denna blomma. Gerberan har sitt ursprung i Sydafrika, Asien och Tasmanien.

Till en början användes gerberan främst som snittblomma, men numera odlas den dessutom fram som krukväxt. Den är då lägre och har ett knubbigare utseende men samma solliknande blomma.

Gerberan finns att köpa under hela året, både som snittblomma och krukväxt. Dess stora variation i färg och storlek gör att den kan anpassas till olika tillfällen och högtider och passar utmärkt i många av våra färdiga buketter. Dessutom talar man om gerberan som en hälsoväxt då den har goda avdunstande egenskaper vilket renar luften från skadliga kemiska ämnen.

Sprid glädje och sätt färg på vardagen genom att skicka ett Blommogram redan idag!

Skötselråd Gerbera:

- Skär av stjälkarna diagonalt med en vass kniv.
- Gerbera är känslig för bakterier. Sätt blommorna i en ren vas, fyll på med kallt vatten (inte för mycket) samt näring.
- Låt inte blommorna stå för varmt. Undvik direkt solljus och placera inte vasen ovanför ett element.
- Placera inte fruktfat i närheten av gerbera. Frukt utsöndrar etylen, som blomman mår dåligt av.
- Om gerberan slokar, skär du av en bit av stjälken.
Gerberan står normalt en vecka, men med lite extra omsorg kan de klara sig i upp till två veckor.