Trender

Säsongens snittblommor är färgstarka och frodiga

Buketterna för våren är färgstarka med mycket volym och rörelse, och med mer dominans av blommor än grönt. Men även den lilla buketten får ta plats och vi kommer också se mer av den lägre buketten med utvalda lågmälda primadonnor såsom pärlhyacint, narcisser, kungsängsliljor och luktärter. Floristen Sara-Lisa Ludvigsson lär oss allt om vårens snittblommor.

profilepicpicSL.jpg

Foto: Amanda Lennartsson 

Hur kommer buketterna att se ut i vår?

– Buketterna kommer vara mer blommiga än vad vi är vana vid och det gröna får stiga åt sidan för nu är det istället fullt fokus på blommorna. Intresset för lokalt odlat och närproducerat är viktigt vilket gör att vi i ännu större utsträckning kommer se att blomsorterna i våra buketter speglas av den säsong vi befinner oss i, att följa årstidsväxlingarna i materialet är något som berikar oss.

Vilka blommor kommer vi se mest av under 2021?

–Jag tror helt på säsongsblommor! Speciellt nu när vi står inför kommande odlingssäsong och vi längtar efter att naturen vaknar till liv igen. Intresset för självplock och lokal odling ökar ännu mer, därmed också ett återupptäckt intresse för klassiska blommor såsom pion och dahlia som förvisso varit i ropet ett tag, men även solros, amaranthus, luktärt, zinnia, riddarsporre, hortensia, narcisser med flera. Blommor som går att torka är fortfarande populära och dekorationer med torkat material kommer fortsätta vara stort, speciellt under sensommar/höst.

Många av dessa blomsorter har varit lite undanskymda sedan de sist var i ropet, vilket var under nittiotalet. Jag skulle gissa att de kommer få följe av blommor som Anthurium och Germini/gerbera, äldre blommor men som känns nya igen tack vare att det tillkommit nya färger och sorter.

Intresset för trädgård och blommor har ökat, hur kommer det sig?

– Vår medvetenhet kring klimatförändringar har påverkat oss starkt, vi kanske inte kan göra allt men många ser över sin livsstil i stort och gör vad man kan för att bidra till förändring. Ett naturligt steg tror jag är att man blivit mer intresserad av att odla själv, att kunna följa ursprunget. Att omge oss med växter hjälper oss att komma ihåg naturens roll i våra liv.

– Detta i samband med att vi tillbringar mer tid i hemmet, vi vill ha det trivsamt kring oss såväl inomhus som utomhus där trädgården har blivit en plats för läkedom, rekreation och umgänge. Då vi i större utsträckning umgås ute har trädgården blivit vårt nya vardagsrum, inte bara under den varma årstiden. Det gör att intresset för att skapa trivsel året runt i trädgården har ökat och trädgårdssäsongen har förlängts.

När det kommer till växter uppskattar vi växter vi kan spara och följa från år till år, såsom träd, buskar, rosor, narcisser och andra lökväxter, praktriddarsporrar och dahliaknölar. Men även uppblandat med sommarblommor såsom luktärt, solros och tagetes. 

Färger och former som är populära när det kommer till blommor och buketter?

– Jag tror vi kommer se mer och mer inslag av färg. Starkare och med hög valör, dvs rena färger och pasteller kommer pryda våra hem, vi ser att blommornas roll i pandemin har blivit tydlig. Vi söker något som piggar upp och muntrar upp tillvaron och vad är väl då bättre än blommor med mycket färg? Färgstarkt är något jag tror mycket på, både mer monokromt men även utbyggt i flera olika färger.