Tips

Hitta din gröna stil

På samma sätt som vi mår bra av en promenad i naturen, mår vi bra av växter hemma. Formstarka blad, spännande mönster och charmiga klättrare ger både liv och lugn åt inredningen. Hitta din gröna stil i höst!


När mörkret omfamnar oss och temperaturen kryper neråt väcks lusten att boa in sig och inreda för höstens sköna hemmakvällar. Släpp in naturen i värmen och omge dig med vackra växter! Många sorter behöver fönsterplats för ljusets skull, men det finns också de som trivs längre in i rummet. Se dem som inredningsdetaljer eller till och med möbler. Guldpalmen är just en sådan, som dessutom tar en bit av tropikerna hem till dig. Ge den en rymlig och vacker kruka i en nyans som matchar din inredning.

Fiolfikus är en annan favorit som med tiden kan bli upp emot två meter. Den är fin i en stor korg på golvet i närheten av fönstret, där den får ljus men inte riskerar att brännas av solen. Längre in, i en skål eller ett fat på soffbordet, trivs den spännande och originella luftplantan. Den vill varken stå i jord eller kruka, utan känna sig fri som den är van att göra högt upp i grenverket i Amazonas regnskogar. I stället för att vattna sprejar du den, samla regnvatten om du vill skämma bort den. Den gillar också att ta ett bad. Och få frisk luft. Man kan relatera, eller hur? Mycket charm väntar – luftplantan är enkel att tycka om och drar garanterat nyfikna blickar till sig när du har gäster på besök.

Är du på jakt efter iögonfallande blad? Då kan Aralia vara något för dig. Den är tålig, blank, flikig och frodig och kan stå en bit in i rummet eftersom den föredrar ett halvskuggigt läge framför ett soligt. Ge den en generös kruka och var beredd på en växtkraft på hela 30 cm under ett år. Så småningom kan den mäta sig med dina vänner – eller vad sägs om ståtliga 180 cm? Så hög kan den bli om ni trivs ihop. Som artnamnet Fatsia Japonica antyder har den flyttat hit från Asien, där den även växer vilt i Korea och Taiwan.

I det lite solfattigare norrfönstret finns också stora möjligheter. Här trivs den draperiliknande porslinsblomman, ståtliga fikusen ’Umbellata’, rundkalatean med sina randiga blad, monstera, elefantöra och papuasköld. Arrangera dem i olika höjd och håll ihop krukornas kulörer. Då kommer bladens form och mönster till sin rätt. Dina gröna växter är inte bara vackra, de renar luften och gör att rummen känns varma, mysiga och ombonade. Skäm bort dem ibland! Under tillväxtsäsong behöver de flesta näring och vintertid mår många bra av en dusch med blomsprutan. Du hittar allt för din gröna stil på Interflora Home.