Tips

Duka för en midsommardröm

När junikvällen är som ljuvligast dukar vi för midsommarfest under bar himmel. Välkomna gästerna till ett blomstrande bord – vi ger dig bästa tipsen!

Midsommardukning-Topp.jpg

Nu är naturen som allra vackrast. I trädgårdarna blommar pioner, akvileja och daggkåpa, på ängarna prästkrage, hundkex och inte minst gräs. Plocka det du tycker om och fyll kannor som du ställer på bordet! Midsommar är högtiden då det är fritt fram att blanda vilt.

Ett annat tips är att tänka både högt och lågt. Det är fint att spänna ett natursnöre över det dukade bordet och låta det löpa ett par, tre varv fram och tillbaka likt en tvättlina. Knyt små buketter och häng dem upp och ner över linan. Långa strån eller ax av korn blir effektfulla om du binder dem två och två.

– Det här är ett enkelt sätt att göra lite mer av dekorationen. Jag brukar också knyta fast tunna tygtrasor här och var för att fylla ut och tillföra färg, säger blomsterdekoratören Charlotte Gibeck.

Återbruk passar perfekt till midsommarfesten. Plocka fram sådant som göms i skåpen – gamla kaffekannor på rad gör bordet festfint. Några småbuketter kan stå i gräddsnipor för variationens skull.

– Just kaffekannor i porslin används ju inte längre och det finns kopiösa mängder av dem på loppisar. De är jättefina som vaser. Ett hopplock blir mysigt och förhöjer midsommarkänslan, säger Charlotte.

Några köpta snittblommor gör arrangemanget extra festligt – satsa på hållbara sorter som margerit, nejlika, ros och stjärnflocka. Det är också stiligt att använda till exempel hortensia och krysantemum som smycken i midsommarkransen. Placera dem så att de drar blickarna till sig när du har kransen på huvudet.

– Om du har lammöron i rabatten kan du plocka några blad och binda dem på insidan, som ett foder över stjälkarna. Då blir kransen skönare att bära på huvudet. Barnen älskar det och den blir vacker att hänga på väggen, tipsar Charlotte.

Läs mer: Så binder du en midsommarkrans som en florist