Tips

Duka festfint under himlen

Det är enkelt att duka vackert i naturens eget glittrande och grönskande uterum. Säsongens skira blomsterprakt matchar försommaren när du bjuder gästerna till bords under bar himmel.

Ljuset har återvänt, kvällarna blir långa och ljumma och det är skäl så gott som några att duka festfint under bar himmel. Håll det enkelt! Det är själva idén med den här dukningen vars blomsterarrangemang är lika skirt som effektfullt.

Dukning-Under-Bar-Himmel-1.jpg

Här har vi valt vaser i klarglas som är lågmälda i uttrycket. Tanken är att de inte ska göra så mycket väsen av sig. Det är blommorna som ska ta för sig.

– Man behöver minst fem vaser så att man kan gruppera dem snyggt, tre och två tillsammans. Några större och några mindre, säger Interfloras florist Charlotte Gibeck och tipsar om att välja ett par tre stycken exklusiva säsongsblommor att fördela i dem. Här skapas wow-effekten med ganska små medel.

Dukning-Under-Bar-Himmel-5.jpg

– Jag valde pioner som jag älskar. Bland annat den halvfyllda ’Coral Sunset’ som är mångas favorit eftersom den skiftar färg och karaktär över tid, från korall till ljugul. En enkel pion i ljuvt rosa kompletterar. Det som är härligt med pioner är ju också att de flesta doftar underbart. Men vackra utslagna rosor är också oerhört effektfulla alternativ.

För att ge arrangemanget det rätta skira uttrycket har Charlotte tagit bort merparten av de gröna bladen från stjälkarna.

– Om man har dem kvar så tar det mörkgröna upp mycket plats och själva blommorna försvinner lite. Nu blir det en helt annan känsla.

Dukning-Under-Bar-Himmel-2.jpg

Var inte rädd för att låta blommorna behålla sin längd, trots att de ska stå på matbordet. Det ger ett både lyxigt och luftigt intryck.

För att förstärka den milda färgskalan i pastell är vaserna placerade på matchande ljusrosa och grå keramikfat.

Varje mattallrik har försetts med en miniglasvas med en riddarsporre på kort stjälk. En egen blomma är en välkomnande och omtänksam gest och kommer att uppskattas!

– Det är fint att låta blommorna liksom flyta ut lite på bordet, säger Charlotte, som också stuckit in små blommor i alla vikta servetter.

Dukning-Under-Bar-Himmel-4.jpg

– Servettblommorna får du peta på plats det sista du gör så att de är fina och fräscha när gästerna kommer.

Har du inga små blommor över så går det bra med blad. Använd dem du klippte bort från pionerna eller plocka några vackra sorter i naturen. När gästerna slagit sig ner är det bara att lyfta ur blommor och blad, sätta i håret och låta festen börja.

Dukning-Under-Bar-Himmel-3.jpg