Tips

5 tips på hur du tar hand om dina växter under semestern

Äntligen semestertider! Passa på att njuta av ledigheten, men glöm inte att ta hand om dina växter även när du är bortrest. Här får du fem enkla knep som får dem att trivas i sommar. 

1. Bevattningsmatta
Idag finns det så kallade bevattningsmattor att köpa färdiga, men ta en titt i dina skåp och förråd hemma innan du går till butiken. Du kan lika väl använda papper, wettexdukar eller gamla tidningar. Ta fram en något djupare bricka eller en plåt, lägg i duken eller annat material som suger upp vätska och fyll på med vatten. Ställ växterna i sina innerkrukor ovanpå – voilà, så har du skapat en egen vattningsstation!

2. Vattenfylld petflaska
Det finns flera färdiga självbevattningssystem att köpa idag. Men om du har många växter och vill vara lite ekonomisk är en avskuren petflaska en mycket bra lösning. Stoppa ner flaskan med korköppningen nedåt i jorden eller krukan och fyll på rikligt med vatten. Du behöver inte oroa dig för att det ska rinna över vatten eller att dina växter blir övervattnade då jorden bara tar upp så mycket vatten som den behöver. 

3. Bomullstråd och vattenglas
En annan enkel självbevattningslösning kräver bara ett vattenfyllt glas och en bomullstråd. Fyll glaset med vatten, klipp en bit snöre och stoppa sedan ena änden i vattnet och den andra änden en bit ned i krukan. Det är allt! Så länge vattnet inte tar slut har din krukväxt allt den behöver. Om det är en ganska stor krukväxt kan du alltid ha ett par- eller tre snören nedstoppade i olika delar av krukan för att få en mer jämn vattenfördelning. Så enkelt och smidigt!


4. Kombinera fukt med självbevattning
Kombinera med fördel något av ovan med att duscha dina växter innan du åker iväg på semester. På så sätt får de en extra dos fukt att absorbera. För att öka luftfuktigheten kring dina växter kan du även kombinera självbevattning med att ställa växterna på ett fat eller i en djupare bricka som fyllts med lecakulor och vatten. Vattnet ska inte nå ända upp till krukan, utan bara precis under, så att växterna kan absorbera fukten via bladen. 


5. God granne eller vän
Till sist, om du inte skulle ha tid, ork eller lust för att göra egna självbevattningslösningar finns alltid den hederliga ta-hjälp-av-grannar-eller-vän-lösningen. Har du en vän eller anhörig som bor nära dig och ska stanna hemma när du ska bort? Lägg extranyckeln och dina växters välmående i händerna på någon du litar på. Bor du i bostadsrätt? Kanske kan du be föreningen om lov att ställa ut dina växter i trapphuset där grannar kan turas om att vattna. Det är god grannsämja det!