Senaste nytt

Intervju med bioaktuella Frida Gustavsson

Frida Gustavsson debuterar som Ninni Nilsson i filmen Eld & Lågor, som utspelar sig på Gröna Lund och Nöjesfältet under andra världskrigets Sverige. För Interflora berättar Frida om hennes filmdebut, vad som ger henne fjärilar i magen och att hon förmodligen inte hade funnits utan blommor.

Hej Frida! Det här är din debut som skådespelare- hur känns det?

Jo, men det känns helt fantastiskt - äntligen! Det här har varit min största dröm så länge jag kan minnas - att få vara skådespelare. Jag höll på med skådespeleri när jag var liten, men sen så blev jag tonåring och ja, man tappar självförtroendet. Så halkade jag in på modellbanan och fastnade där, men jag har alltid haft skådespelandet i bakhuvudet. Det är det här jag har jobbat mot, och sen jag blev en del av den här filmen - och berättelsen - har det förändrat hela mitt liv.

Vilken del av berättelsen i filmen berörde dig mest?

Det är mycket! Dels så kände jag en del släktskap med Ninni, just hennes dubbelhet i att vara en väldigt stark men också en skör person. Att vara lite missförstådd av sin samtid och inte riktigt känna att man hör hemma. Att ha en fantasi och bygga upp en värld som blir ens egen och det där sättet att bli så himla stormande kär, nästan så att man inte vet vart man ska ta vägen - det har jag faktiskt fått uppleva.

Vad tycker du att blomsterspråket i filmen signalerar?

Blomsterspråket är jätteviktigt, det driver händelserna framåt och har en väldigt fin symbolisk laddning. Det är väldigt fint att blommor genom historien alltid har sammankopplas med romantik och kärlek, att man vill ge någon en gåva. Men på något sätt binder det också samman historien på ett väldigt, väldigt fint sätt - alla de svenska landskapsblommorna är med och de fantastiska texterna. Jag tycker att den scenen är den bästa scenen!

 

Vad har du själv för relation till blommor?

Jag har en ganska lång relation till blommor. Min farmor som är min hjälte i livet har arbetat i en  blomsterbutik på Birger Jarlsgatan i Stockholm från det att hon var fjorton år. Hon har en fantastisk hand med blommor. Jag minns hennes landställe från när jag var liten, hon har en otrolig kunskap om allting kring blommor. När vi firande midsommar kunde hon göra helt fantastiska buketter och när jag tog studenten och andra tillfällen så fick jag alltid blommor. Min farmor och hennes syskon kommer från en släkt där väldigt många har jobbat som florister så blommor har varit väldigt närvarande i mitt liv.

Jag är själv tyvärr väldigt dålig på att ta hand om dem, men då kommer farmor på besök med färdtjänst. Hon har i käpp i ena handen, sätter sig ner, tar ett glas champagne och sen säger hon - gräv där, lägg till fem liter jord och gödsel, ner med den, den ska sitta i skuggan!  Så nu är min lilla trädgård också påväg att bli som hennes paradisträdgård.

 

Har du någon favoritblomma? 

Ja, jag älskar vita liljor! Men jag kan tyvärr inte ha dom hemma då jag har två katter och de är giftiga för katter. Så jag får ha dem på väldigt höga hyllor eller passa på när katterna är borta!

 

Har du något blomsterminne där du har blivit extra berörd?

För mig är det sammankopplat med min farmor som är en otroligt betydelsefull person i mitt liv. Jag har fått väldigt fina buketter från henne när jag har rest eller varit borta mycket, eller en liten stickling från något som hon och min farfar planterade tillsammans för 60 år sedan.

Det är en väldigt fin berättelse om hur de träffades. Hon jobbade i blomsterbutiken på Birger Jarlsgatan och min farfar var polis. Han patrullerade förbi där varje dag och tyckte att de hade ett litet gott öga till varandra så han brukade hjälpa henne att ställa ut alla blommor och fälla ut markisen på morgonen, och han kom varje morgon och gjorde detta. Det var så de träffades! På ett sätt är det väldigt fint - utan blommor så hade inte jag funnits.

 

Förutom blommor är även fjärilar ett återkommande tema i filmen, vad ger dig fjärilar i magen?

Ja… det är kärlek såklart, det är fantastiskt. Men också att få göra det här, att få spela mot några av Sveriges bästa skådespelare i den här fantastiska filmen och att det ikväll är galapremiär för min första film - det ger mig fjärilar i magen.

eld-och-lagor1.jpg

Snart är det Alla hjärtans dag, vem skulle du vilja skicka en bukett till och varför?

Jag skulle verkligen vilja skicka en bukett till min farmor, dels för att hon skulle uppskatta det men också för att jag älskar henne.

frida-gustavsson-interflora.jpg

Frida med den färgsprakande Eld och Lågor-buketten som innehåller bland annat lejongap, tistlar, prärieklocka, krysantemum och blandat grönt.

BESTÄLL ELD & LÅGOR-BUKETTEN NU!