Möt våra florister

Möt mästerfloristen Johan Munter

”Min stil är romantisk, pudrig och mjuk”

När Johan Munter beskriver sitt floristiska hantverk blir inspirationskällorna tydliga. I hans huvud och händer omvandlas himlens föränderliga färg, vildvuxna rabatter och sorglösa sommarkvällar till mästerlig blomsterdesign. 

Naturen har alltid varit viktig för Johan Munter, som driver blomsterbutiken Floristkompaniet i centrala Stockholm tillsammans med sin fru Malin. Det är alltså en bit utanför stenstaden som kreativiteten föds, inte sällan hemma i radhusträdgården och runt familjens torp i Östergötland. Där finns rörelsen i växtligheten, det okonstlade och till synes anspråkslösa som han eftersträvar i sitt arbete. Att binda stramt är lätt, men att efterlikna naturen har hög svårighetsgrad.

– När man lyckas ser det enkelt ut, säger han.

Och det är just så hans blomsterdesign upplevs. Enkelheten bor i de svulstiga buketterna, i den utsvävande bordsdekorationen och i huvudkransen som är tänkt att bäras som en krona till sommarens utomhusfester.

Nu finns fem floristiska hantverk i olika storlekar signerade Johan Munter på interflora.se. Sortimentet vänder sig till kunder som söker det extra, det utvalda och det unika. Det som får kosta lite mer, skapat av en mästerflorist.

– Jag ville åt en blomrik, prunkande känsla när jag planerade mina produkter för Interflora. Stilen är romantisk, pudrig, pastellig och mjuk med fria former som många tilltalas av.

Pionen symboliserar allt detta och är en av hans många favoriter.

– Den ändrar sig så otroligt mycket. Det är som att följa ett helt liv från den slutna knoppen till hur blomman slår ut, blir stor och fluffig och slutligen faller ihop som ett strössel på bordet. Jag gillar hela den resan. Det finns också många pioner som ändrar färg, ´Coral Sunset´ heter en som finns med i alla mina pionprodukter, en annan är ´Command Performance´. De här två är färgstarka som ungdomar, sedan bleknar de och är allra vackrast när de ska dö.

Det personliga hos blommorna blir påtagligt genom Johans liknelser. Som att alla sorter ska synas i en bra bukett. Han drar parallellen till en skolklass, där alla elever behöver bli sedda och där olikheter skapar en bra helhet.

Följdriktigt blandar han knoppigt med utslaget, i såväl pion- som i rosbuketten.

– När man ser de små knopparna och de utslagna rosorna tillsammans framhäver de varandra. Buketten kommer självklart leva länge, men man kan få plocka bort någon enstaka blomma efterhand.

I vilka sammanhang ser han då sina blomsterkreationer?

– Jag har tänkt att den minsta rosbuketten är en riktigt fin brudbukett, det kan bli så. Jag ser också framför mig att studentexamen, födelsedagar och romantik kan finnas med i bilden när man väljer ur mitt sortiment. Jag hoppas också att någon köper till sig själv. Är det någon gång man ska bära krans så är det nu – till studenten, midsommar och fester i den mån man får ha det.

Bordsdekorationerna kan man beställa till en fin middag eller en trädgårdsbjudning.

– De passar olika teman och stilar och är väldigt användbara. Det vore kul om någon beställde ett par stycken till en trevlig tillställning, när det är möjligt.

Floristkompaniet är ombud för Interflora och en välkänd butik i Stockholm, med många stamkunder och prestigefyllda uppdrag. Många känner igen Johan från TV4 Nyhetsmorgon, där han varit en återkommande blomsterinspiratör i hela 17 år.

– Butiken var välkänd redan när jag och Malin tog över. Den grundades 1989 på Södermalm och flyttade till den adress vi har nu 1996. Sedan dess har fem av floristerna här vunnit Svenska Mästerskapen i blomsterdesign (tidigare blomsterbinderi).

Johan är själv en av dem. Första gången han vann SM var 2004, då var han bara 23 år. Bland gratulationerna hördes också varnande ord: ”Det är inte bra att vinna när man är så ung, att nå stora mål tidigt i livet”.

– Men jag har alltid gillat att tävla och har vunnit en gång till, det var 2012. Det var skönt, det kändes mer som att vinna på riktigt. Jag har fortfarande drivet att utsätta mig för tävlingar och stänger inte den dörren.

Ett par internationella mästerskap har det också blivit. Han kom elva i VM i Shanghai 2010, också en rolig erfarenhet även om han just då inte tog sig till final.

Nu är han utsedd till en av Interfloras sex mästerflorister 2021.

– Det känns jätteroligt att ha blivit utvald för att ta fram ett sortiment med personliga produkter, det är en hedersbetygelse. Fem briljanta personer har handplockats och fått den här titeln tillsammans med mig. Det ska bli spännande och inspirerande att följa dem och deras val. Jag tror att mästerfloristernas sortiment kommer att lyfta säsongsblommorna väldigt fint.

Johan tror att det påkostade utbudet också är en viktig inspirationskälla.

– Man mår bra av att ha blommor omkring sig. Av exklusivt hantverk kan du få färg- och sortinspiration. Även om jag skulle kunna ta hem gigantiska buketter varje vecka från min blomsterbutik så är jag väldigt nöjd med att bara ha två pioner i en vas. Vi har alltid blommor i alla rum och alltid på handfatet. Det behöver inte vara stort. Vi plockar in från trädgården just nu, det är jättehärligt. Men jag skulle gärna få – eller unna mig – en riktigt lyxigt stor bukett någon gång.

FAKTARUTA

Namn: Johan Munter.
Aktuell: Som en av Interfloras handplockade mästerflorister 2021.
År i yrket: 24.
Driver: Floristkompaniet i centrala Stockholm tillsammans med sin fru Malin. Tog över butiken 2006.
Styrka som florist: Kreativ, hittar nya lösningar och gör sällan samma sak flera gånger.
Igenkänd på stan: Det händer att damer kommer fram eftersom de sett mig i TV4 Nyhetsmorgon. Jag blir bara glad.
Uppvuxen: På ett stort jord- och skogsbruk som familjen driver, men jag är den första som inte hängt med in i familjeföretaget som funnits i generationer. Jag var intresserad av blommor redan när jag var fyra, fem år. Det blev en fullträff när jag sökte floristutbildningen på gymnasiet.