Möt våra florister

Sarah Angelsiöö: "Jag vill skapa magi"

Butiken Gullvivan i Stockholm är välfylld. I kyldisken vippar vallmo intill slöjsilja som slagit ut i rosa skyar. Fantastiska fröställningar fångar blicken. Det märks tydligt att floristen Sarah Angelsiöö, som är ny ägare, har känsla för färg och form.

I slutet av maj tog Sarah över Gullvivan på Karlavägen 53, en av Stockholms äldsta blomsterbutiker med anor från 1905. Namnet har hon behållit, hon vill gärna vara en länk i den långa historien.

– Kyldisken är lite urplockad för tillfället, ursäktar hon sig när hon öppnar ett par timmar innan kunderna får komma in. Men sorterna som finns där berättar om Sarahs fingertoppskänsla.

Naturligt, magiskt och frodigt

– Jag vill att min stil ska kännas naturlig, att blommor och växter ska likna dem som växer i trädgårdarna. Det ska uppfattas som magiskt och frodigt. Vallmo och luktärter får flyga ut lite på sidan av buketten, det ger liv. Och jag älskar dova färger – smutsrosa, vinrött och alla de bruna nyanserna på hösten. Jag jobbar mycket med grönt och tycker om att pilla med det. Just nu finns det så fina olivkvistar.

Sarah kombinerar också torkade växter med snittblommor. Den trenden är stark just nu och hon märker att kunderna snappat idén.

– Jag blandar gärna in torkat i färdigproducerade buketter, så att det syns direkt hur fint det blir.

Noga med skötselråd

Hållbarhetsaspekten av det torkade är en positiv bieffekt. Sarah tänker även på att köpa in närodlat när det finns och att ge kunderna skötselråd för att blommorna ska hålla så länge som möjligt när de kommer hem.

– Jag är noga med att påminna om att byta vattnet ofta och att inte använda kökssaxen när man snittar stjälkar. Det är något som många gör, utan att tänka på att porerna täpps till då.

Blommor till Kenzas sagobröllop

Till vardags binder hon förstås mycket buketter, men som florist får man även specialbeställningar, som scendekorationer till event. Att tänka stort är en rolig utmaning. Det fick hon göra när influencern Kenza skulle gifta sig för ett par år sedan. Sarah, som samarbetade med en bröllopskoordinator, gjorde hela blomsterarrangemanget till vigseln och festen efteråt – brudbuketten med rosa rosor, vita pioner, klematis och grön mimosa, blomsterbåge, girlanger, bordsdekorationer och en stor blomstervägg som gästerna kunde fotograferas mot. Den bildade sedan fond bakom brudparet under middagen.

– Jag har flera fina minnen förknippade med mitt arbete, det här är definitivt ett av dem, säger hon.

"Mitt hjärta slår lite extra för bröllop"

Namn: Sarah Angelsiöö.
Butik: Interflora Gullvivan Stockholm.
År i yrket: Fem.
Tycker om: Att låta hantverket spreta.
Styrkor: Entusiastisk, driven och kreativ, med en egen stil.
Favorituppdrag: Bröllop.

Sarahs tre bästa tips:

  1. Var noga med skötseln av blommorna – ren vas, friskt vatten och inga blad under vattenytan.
  2. Våga blanda torkade blommor med färska.
  3. Snitta blommorna med en vass kniv, inte med kökssaxen!