Möt våra florister

Lotta Wagner Lindkvist: "Det finns många sätt att överraska på Alla hjärtans dag"

Röda rosor är alltid romantiska, men vill du överraska på Alla hjärtans dag – gör det med en kärleksgåva i buketten! Eller kanske med ett mosshjärta på frukostbrickan. Ta hjälp av din florist, tipsar Lotta på Blomsteriet i Vallentuna.

Lotta Wagner Lindkvist och Sandra Fällström äger butiken ihop och delar gärna med sig av sina idéer, inte minst inför den 14 februari som är en stor försäljningsdag inom blomsterhandeln.
– Det är roligt när kunder frågar vad man kan göra med blommorna. Det finns ju så mycket fint och det behöver inte bara vara röda rosor, säger Lotta.
Vill du ge bort ett personligt floristiskt hantverk är det viktigt att vara ute i god tid. 
– Dagarna innan Alla hjärtan är det högt tryck i butiken, så det bästa är att lägga sin beställning en vecka i förväg.

Den som är sen kan bli tvungen att tänka om, vilket också kan bli riktigt lyckat. Ett tidigare år när Lotta hade en annan butik ringlade köerna långa samtidigt som de röda rosorna höll på att ta slut, men för den skull inte kreativiteten. I en blomsterbutik finns det alltid material bakom kulisserna, udda blommor och blad som sparats. Hon erbjöd sig att trolla ihop något vackert – i gammaldags kaffekoppar som hon samlat från loppis. 
– Ryktet spred sig i kön och när folk kom fram sa de ”Jag tar också en sådan där trolleribukett”. Det var så roligt, alla var nöjda och fick något fint att ta med hem.

I år är ett av hennes tips en bukett med ”kärleksgömma”. Den hon gjort för dagen är bunden i skålform av kolafärgade rosen ’Toffee’ och den aprikosa ’Royal’ tillsammans med Scabiosa, franska tulpaner, nejlikor, körsbärskvistar, Limonium, Mimosa, vippiga rosa ’Bunny Ears’, Plumosus och torkad vidjehortensia.
– Den fick jag lov att ta från grannens häck, säger hon och skrattar.

I bukettens mitt finns ett utrymme, en kärleksgömma, där man kan lägga något litet extra.
– Det kan vara vad som helst, exempelvis ett mosshjärta som smyckats med blommor och blad, en chokladask eller varför inte friarringen. Be floristen om hjälp, vi älskar att hitta på överraskningar! Självklart går det lika bra med en mindre variant av den här buketten. Den passar till alla, för man behöver ju inte bara ge bort blommor till en kärlekspartner på Alla hjärtans dag. Många köper till föräldrar, mormor eller till en vän. Mosshjärtan är dekorativa som de är, som kärleksbevis på frukostbrickan eller om man vill lägga något fint på en saknad persons grav. Det torkade materialet håller länge.Det finns fullt av inspiration inne hos Blomsteriet – snittblommor, gröna växter, krukor och inredningsdetaljer. Antika bord, hyllor och byråer gör det mysigt och ombonat. På golvet ligger orientaliska mattor och schäslongen är butikshunden Molles bästa plats, Lottas lilla Bichon Havanais.


Butiken har precis firat ett år, berättar Sandra som fick tips om lokalen:
– Då hade vi just gjort ett stort event ihop som frilansflorister. Ett riktigt eldprov – ett indiskt bröllop som pågick i tre dagar med 500 gäster i Stockholm. Jag tänkte att ”har vi klarat det, så klarar vi allt”, säger hon.

Förberedelserna pågick i en vecka och tog över hela Sandras hus inklusive badrum, garage och trädgård. De sågade, konstruerade och gjöt betong för att bygga upp arrangemangen som omfattade allt från bordsdekorationer till blomsterpaviljong, scendekor och halsbandsgirlanger. 
Därifrån till gemensam butik blev steget kort och ingenting omöjligt.

”Idéerna tar aldrig slut”

Namn: Lotta Wagner Lindkvist och Sandra Fällström.
År i yrket: Lotta har varit florist i 13 år, Sandra i 22 år.
Äger: Blomsteriet i Vallentuna, ombud för Interflora. Se mer på Instagram @blomsteriet
Bäst med floristjobbet – Lotta: ”Det är aldrig långtråkigt. Blommor är ett fantastiskt, direkt material som gör mig kreativ. Kombinationerna är oändliga och idéerna tar aldrig slut.”
När jag inte jobbar – Sandra: ”Jobbar jag hemma i trädgården, där jag har 120 krukor på sommaren. Förra året hade jag så mycket dahlia i mina odlingslådor att alla som kom på besök fick en bukett med sig hem.”

 

Lottas och Sandras tre bästa Alla hjärtans-tips

1. Beställ i förväg och tänk utanför ”röda-ros-boxen”.

2. Vilken stil har personen som ska få buketten – strikt, bohemisk, färgglad eller klassisk? Berätta för floristen så är det lättare att hitta rätt blommor.

3. Vill du uppvakta med champagne? Lämna in flaskan hos floristen och be att få den dekorerad med blommor!