Möt våra florister

Jennie Johnsson: ”Det känns stort och ärofyllt att ha mästarbrev”

Prata känslor med floristen! Det är då det blir som bäst, säger Jennie Johnsson på Interflora Söders blommor i Växjö. Utmaningar och fritt skapande hör till det roligaste med jobbet.

En bit in i den stora butiken står en patinerad dörr lutad mot den grå väggen. På dörren hänger en omfångsrik rundbunden krans av eukalyptus, eterneller, prydnadsgräs som phalaris och lagurus, kvistrosor, rosor, bäreukalyptus, torkad ruscus och bleka ormbunksblad. Romantik, melankoli, vemod, kärlek, tacksamhet och glädje – allt ryms i hantverket på dörren. Blommor förmedlar känslor och floristen är uttolkaren.

Jennie Johnsson vet exakt hur man gör, det har hon ett extra fint bevis på. För ett år sedan bestämde hon sig för ytterligare en utmaning i yrkeslivet – att skaffa mästarbrev.

–  Jag är ambitiös, så jag ville satsa. Gesällbrevet tog jag så fort jag fick, 2004. Mästarbrevet är ju det högsta beviset på yrkesskicklighet, så det känns stort och ärofyllt att jag har nått mitt mål. 

Ett av skälen till att vidareutbilda sig är förstås att vara attraktiv på arbetsmarknaden, men det finns fler viktiga anledningar tycker hon. 

– Med mästarbrevet sätter man en kvalitetsstämpel på butiken. Vi behöver trycka på den kunskap vi har.

Att ta tillvara på material och jobba hållbart, tekniskt och floristiskt är en del av vardagen. Det syns i hela butiken, som lyfter fram torkat hantverk bland allt det färska. En manshög blomsterskulptur från en vernissage har två år på nacken, men är lika vacker nu som då. Över kassadisken hänger ett poetiskt arrangemang och i trappan står ett annat i en stilig urna. Det finns mycket att titta på och inspireras av. Det är lite som att gå på utställning.

– Torkat material ger så vackra kontraster till snittblommor, det handlar om textur och variation. Allt det ville jag ha med när jag gjorde den stora dörrkransen, säger Jennie. 

– Jag plockade ormbunksblad ute i naturen och blandade med blommor och växter som torkar vackert. På så sätt kan alltihop hålla sig fint i minst ett år, antagligen längre än så.

Det är lätt att se konstverket i kransen, hur fin den skulle vara på väggen på samma sätt som en målad tavla. En billig investering i jämförelse.

Blommor som konstnärligt uttryck inspirerar alla i butiken. Varje år deltar Söders blommor i Växjös kulturnatt som äger rum i januari. När de bjuder in till vernissage ringlar kön lång utanför den blomsterprydda entrén. Skulpturer, huvudbonader, detaljer till det dukade bordet och väskor till en modevisning. Allt går att göra av blommor. Den som blir nyfiken kan besöka Växjö sista lördagen i januari och se själv. 

– Det blir alltid något utöver det vanliga, lovar Jennie.

 

”Det är inte varje dag man blir inbjuden till Blå hallen”

Namn: Jennie Johnsson.
Ålder: 36
Jobbar: Som florist på Interflora Söders blommor i Växjö
År i yrket: 17
Härligast med jobbet: Riktigt nöjda kunder!
Stolt över: Mitt mästarbrev som jag fick ta emot i Blå hallen i Stockholm.
Går igång på: Tävlingar i blomsterbinderi. Man lär sig alltid nya kreativa lösningar! Jag gillar utmaningar och att få fria händer.


Jennies tre bästa tips

1. Lita på din florists kunskaper. Om du ger fria händer blir resultatet ofta bäst.

2. Snitta blommor med vass kniv för lång hållbarhet.

3. Satsa på kvalitet!