Blomfakta & skötselråd

Så får du dina rosor att stå länge

Rosor är en populär snittblomma som passar till alla tillfällen. Med lite extra kärlek och omtanke kan du få dem att stå länge. Vi ger dig här enkla tips för att lyckas!

Rosor-skötselråd-topp.jpg

Välj rätt rosor

När du handlar rosor i blomsterbutiker ska du välja dem som är på väg att slå ut. Rosor med hårda knoppar kan ha svårt att slå ut, speciellt under vinterhalvåret.

Ge dem vatten

Rosor kan vara rätt känsliga och gillar till exempel inte att vara utan vatten för länge. Om rosorna inte får vatten suger stjälkarna upp luft och täpps till av små luftbubblor. I blomsteraffären får du dem vattenpackade så att de klarar sig bra på vägen hem, men skulle rosorna vara utan vatten längre än 30 minuter löser du problemet genom att snitta om stjälkarna innan du stoppar dem i vatten igen.

Nya snittytor

Innan du stoppar rosorna i en vas är det viktigt att du snittar om stjälkarna med en vass och ren kniv. Gör ett långt diagonalt snitt utan att klämma ihop stjälken.

Ren vas

Bakterier kan förkorta rosornas livslängd. Det är därför viktigt att du använder en ren vas med rent vatten. Ta bort blad som hamnar under vattenytan för att undvika att bakterier frodas i vattnet.

Kallt vatten

Tidigare sa man att rosor ska ha varmt vatten men enligt nya rön ska rosorna ha kallt vatten. Fyll vasen med mycket vatten och fyll på dagligen med nytt kallt vatten.

Bra placering

Placera inte dina rosor i drag, värme eller direkt sol. Försök att placera dem svalt och lite skuggigt. Om du har möjlighet kan du ställa dem i kylen eller i källaren över natten.