Blomfakta & skötselråd

Rosor - Fakta & Skötselråd

Få blommor symboliserar kärlek så som en ros gör. Med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka har rosor en speciell plats i våra hjärtan.

Rosens historia

De rosor som vi njuter av idag sägs härstamma från rosor som odlades i kinesiska trädgårdar för närmare 4000 tusen år sedan. Under 1600-talet slog rosor igenom i Europa och man började plantera rosorna i rabatter för sin skönhets skull. På 1800-talet började man korsa fram tusentals nya rossorter.

Ordet ros kommer via grekiskan och latin från ett keltiskt ord som betyder röd. Legenden säger att rosen skapades ur skummet som uppstod när den grekiska kärleksgudinnan Afrodite föddes och steg upp ur havet. De första rosorna som skapades hade varken taggar eller doft, enligt myten. Afrodites son, Cupido gav dem doft då han tappade ett kärl med nektar på marken där rosor sen växte upp. Cupido skulle till att lukta på rosorna och blev då stucken av ett bi. Afrodite straffade bina genom att beröva dem gaddarna och hon fäste dem istället på rosornas grenar. De röda rosorna fick sin färg av Afrodites blod, då hon sprang genom ett rosensnår för att rädda sin döende make Adonis.

Inom kristendomen symboliserar en röd ros Jesu blod medan en vit ros representerar jungfrulig renhet omgiven av taggar och orättvisor.

Rosen idag

Idag odlas snittrosor i hela världen och det går att hitta en ros för alla smaker. En bukett med rosor är en universal kärleksgest. Detta har satt sina spår i bröllopsbinderi där rosen är den enskilt populäraste blomman att ha i brudbuketten. En enkel ros kan laddas med symbolik och få tala när ord inte räcker till, i glädje såväl som i sorg.

I svenska inredningstrender ser vi allt fler buketter med vita eller pastellfärgade rosor som ger hemmet en extra touch av romantik och hemtrevnad.

Inför Alla hjärtans dag och vid andra romantiska tillfällen är det framför allt röda rosor som fortfarande dominerar. Rossorter som Passion och Red Naomi står sig starka, men intresset för nya och mer personligt valda färger på rosor kommer stort.

Skötselråd rosor

- Snitta om rosorna med en ren och vass kniv. Gör ett diagonalt snitt utan att klämma ihop stjälken
- Använd en ren vas - rosor är känsliga för bakterier. Sätt rosorna i mycket och kallt vatten. Se till att inga blad eller bladdelar hamnar i vattnet. Har du fått snittblomsnäring av din florist häller du i den
- Fyll på med nytt kallt vattet en gång om dagen då rosor är törstiga blommor