Venus & Flora

På internationella kvinnodagen blomstersmyckar vi kvinnliga namngivna skulpturer i hela landet! Det har vi gjort sedan 2018. Med hjälp av våra duktiga florister ger vi dem lyskraft för att uppmärksamma att de är underrepresenterade i det offentliga rummet.

2018 skapade vi också en fond, The Power of Flower Fund. Målet var att resa ett helt nytt verk 2023. Nu är vi otroligt stolta över att kunna skänka skulpturgruppen Venuspassagen – Venus och Flora av konstnären Åsa Jungnelius till Stockholms stad. Verket är placerat intill Observatorielunden i Stockholm.

Venuspassagen består av Venus, den kraftfulla kärleksgudinnan, och Flora, som representerar den spirande framtiden.  Namnet Venuspassagen är hämtat från en historisk händelse som ägde rum på det gamla observatoriet 1761, när planeten Venus kunde studeras som en vandrande skugga på solen.

Verket symboliserar kvinnlig styrka och befäster det viktiga budskapet om jämställdhet i det offentliga rummet. 

Symbol för kvinnlig styrka

Den 8 mars invigs ett nytt offentligt verk intill Observatorielunden i Stockholm. Skulpturgruppen Venuspassagen – Venus och Flora är skapad av konstnären Åsa Jungnelius och är en gåva från Interflora till Stockholms stad.
Vi mötte henne för en intervju i ateljén i södra Stockholm. Läs intervjun här.

Se alla blomstersmyckade statyer

För sjätte gången riktar vi ljuset mot kvinnan med hjälp av våra blommor och florister. Dels för att hylla, men också för att lyfta den ojämna fördelningen mellan kvinnor och män i det offentliga rummet, där bara cirka tio procent av samtliga statyer föreställer namngivna kvinnor. Det formar vår världsbild, inte minst våra barns. Vi vill bidra till förändring.

Blomsterklädda kvinnliga statyer från 2020