Trender

Skapa en grön oas i hemmet

Lättskötta växter med dekorativa och imponerade blad och taggiga vänner som kaktusen spås bli allt mer populära när vi väljer växter till våra hem. Och stora golvväxter och träd fortsätter ta plats och vara en del av inredningen. 

732.jpg

DEKORATIVA BLAD

Växter med stora, imponerande bladverk spås bli en av årets stora växttrender. Kombinera olika typer av blad och färger för att skapa dynamik och blickfång i hemmet.

Några av de populäraste växterna är palettblad, caladium och forellbegonia. Palettblad är en lättskött växt och anpassar sig snabbt. Mörkt – växer långsamt. Ljust – växer snabbt. Mindre vatten – grönare blad. Mer vatten – ljusrosa blad. Enkelt! Caladium är svår att motstå, men behöver din omsorg. Växten finns i både rosa, rött, grönt och vitt och får än mer färg om den placeras på en ljus plats i hemmet. 

Begonia.jpg

TRENDIGA KAKTUSAR

Kaktusen och andra taggiga växter är inget nytt, men kommer bli allt mer populärt under 2021. Vi kommer se nya kombinationer av storlekar och former på våra taggiga vänner och bland de populäraste växterna syns den ståtliga cowboykaktusen som är en stor och lättskött kaktus med trekantig stam. Cowboykaktusen kräver tid och bör placeras ljust för bästa förutsättningen att växa till sig. 

Euphorbia_erutrea_P.jpg

Cactusmix.jpg

LÄTTSKÖTTA VÄXTER

Efterfrågan på lättskötta växter är stor, oavsett om du är nybörjare och precis börjat ordna med växter i hemmet eller om du är van och kunnig sedan tidigare – lättskötta växter är ständigt populärt! Att det inte kräver särskilt mycket när det kommer till ljus, bevattning eller läge gör också att de passar i de flesta hushåll.

Två växter som tar extra plats det här året är calathea och monstera, just för att det är lättskötta. Calathea behöver ljus för att behålla sina fina mönster, men undvik direkt sol. Jorden behöver hållas lätt och jämt fuktig och eftersom Calathea växer vild i regnskogsområden behöver den värme och fukt, så en temperatur på minst 18 grader rekommenderas. Monstera har blivit en populär krukväxt och känns igen för sina karaktäristiska stora, flikiga blad. Ibland kan den kallas för Adams revben just på grund av bladens utseende. 

200617_FREDRIK-SKOGKVIST_0382-1.png

STICKLINGAR OCH AMPELVÄXTER

I kontrast till de stora, gröna växterna som blir en del av inredningen och tar för sig i hemmet är sticklingen den lilla odlingen du behöver ta hand om från att den är liten till att den blir stor. Du behöver vara noga med att sköta om den så den växer.

Ampelväxter växer sig också starkare som trend. Gullrankan är en 70-tals växt som kommer tillbaka stort i år. Att ha växten i en ampel och placera den på en plats där den kan klättra och växa, på sätt kommer vi också få se ännu mer grönt i inredningen. De stora gröna växterna får konkurrens av klättrande växter som tar för sig över väggar och dörröppningar.

200617_FREDRIK SKOGKVIST_0770-1.jpg

1280012_Epiphyllum Anguliger.jpg