Senaste nytt

Mårlind & Stein bakom den romantiska filmen Eld & Lågor

Radarparet Måns Mårlind och Björn Stein har skapat sin mest romantiska film någonsin - Eld & Lågor. Filmen, som utspelar sig på Allmänna gränd på Djurgården i Stockholm under 40-talet, handlar om två rivaliserade familjer och en magisk förälskelse. För Interflora berättar Måns och Björn om idén till filmen, vilken betydelse blommor har för handlingen och att maskrosen är den finaste blomman.

Berätta om idén till filmen!

Björn: Idén till filmen fick vi gjorde ljudet till Känn ingen sorg, vår förra långfilm. Kaj (som också jobbade med filmen) kom hem till oss och frågade om vi hade hört historien om Gröna Lund.

När han berättade den fick vi panik - vi trodde att den var tagen, redan borta. Så vi slängde oss på den, den var för bra för att vara sann. Det är en intressant och fascinerande historia, som väldigt få känner till och som utspelade sig precis här, mitt i Stockholm. Vi passade på att träffa familjen, barnen till John och Ninni.

Kan ni berätta om en scen ur filmen som faktiskt är sann?

Måns: Det är mycket som är sant, det mesta är sant. Jag skulle säga att det är två saker som är påhittade och resten är sant - men vad är sant egentligen? Allting är subjektivt. Vissa saker hände 1950, men i filmen utspelades det 1940. Det viktiga i historien är sann och det är kärleken och hur John och Ninni träffades, och vad som hände sen. Vi har valt ett formspråk som är långt ifrån realistiskt - men vi tycker att det är sanningsenligt till kärleken.


Vad tycker ni att blomsterspråket i filmen signalerar?

Måns: Det är just det - kärlek. Blommorna var en väldigt viktig del för oss, ett sätt att kommunicera kärleken på ett bra sätt.

Måns: En väldigt viktig grej för mig var blommornas språk. När jag var liten och min mormor levde, hade hon i vårt sommarhus, på hennes sängbord, en stort vykort som hette blommornas språk.  På vykortet fanns alla landskapsblommor och diktstrofer under och jag kommer ihåg att när jag låg på hennes säng så tittade jag på blommorna och läste dikterna under varje blomma. Den fanns alltid med mig, har alltid funnit med mig. 40 år senare inspirerade mitt minne en scen i filmen när John försöker nå Ninni under hennes mörkaste tid och kommer på idén att ge henne blommor från alla landskap i Sverige.

Vad har ni själva för relation till blommor?

Måns: I filmen så spelar kaprifoler en väldigt viktig roll och det är nog för att det är Bohusläns landskapsblomma, där jag har upplevt min barndom - så jag har en väldigt stark koppling till kaprifol. Kan man köpa kaprifoler i affären?

Björn: Nej, jag vet inte. Min favoritblomma kan man inte köpa - det är maskrosen. Den är grym, helt fantastiskt. Tänk, den får inte vara med - den är utstött, den är ogräs. Men ändå så tar den sig igenom asfalt.

Måns: Och så blir det en leksak när den är klar!

Björn: Ja, man blåser på den, ett Kinderägg. Den är en vinnare helt enkelt.

Måns: Kaprifolen är fin, men den har ett bättre namn på engelska: Honeysuckle och det tycker jag är så extremt mycket finare.

Har ni något blomsterminne där ni har blivit extra berörd?

Måns: När vi gjorde filmen Underworld i USA. På lördagen efter premiären bodde vi i det bästa hotellet med en stor takterass och där stod jag och tittade ner på Sunset Boulevard på en stor Billboard med vår film på. Plötsligt knackade det på dörren och vi fick ett stort blomsterfång - vi låg etta på topplistan.

Förutom blommor är även fjärilar ett återkommande tema i filmen - berätta om det.

Björn: Vi använder oss av något som kallas för magisk realism och då vill vi visualisera vad karaktärerna känner. En känsla är då Ninni har fjärilar i magen när hon är kär - det pirrar så mycket i henne - och det kunde vi visa.

Måns: Jag såg en video på några vänner i Ryssland där bruden höll ett tal till sin man och sa:  - såhär kändes det för mig när du friade! Hon tog upp en burk och släppte ut hundra fjärilar som flög ut. Det var det mest romantiska jag sett.

 

Vad ger er fjärilar i magen?

Björn: Berg- och dalbana och kärlek.

 

Snart är det Alla hjärtans dag, vem skulle ni vilja skicka en bukett till och varför?

Björn: Jag skulle absolut vilja skicka en bukett till min fru för att hon är fantastisk. Vi har ett jobb som inte är standard, som kräver mycket stöd och hjälp hemifrån. Att få den kärleken och respekten och stödet som jag får - ska hon ha alla blommor i världen för.

Måns: Jag skulle också ge till min fru, vi har varit tillsammans i 29 år och träffades när vi var 20. Så ett liv utan henne kan jag inte se framför mig. Och eftersom att hon älskar att bo med mig skulle jag gärna ge henne en fin bukett. 

BESTÄLL ELD & LÅGOR-BUKETTEN NU!