Möt våra florister

Malin Munter: ”Låt säsongen inspirera, även i januari!”

Bästa lyckopillren? Blommor förstås! Malin Munter har varit florist i 20 år och ser nya möjligheter i sitt levande arbetsmaterial, varje dag.

– Jag älskar blommor. Stora, små, späda, kraftfulla, sirliga, pampiga, bleka, färgstarka och anspråkslösa. Blommor är en stor del att mitt liv, säger hon.

Tillsammans med sin man Johan driver hon Floristkompaniet i centrala Stockholm. Sedan starten 2006 har butiken fått många prestigefyllda uppdrag och syns inte sällan i morgon-TV, även om Malin är den som hellre håller sig i kulisserna och låter kreativiteten tala.

– Det roligaste med mitt jobb är bredden i uppdragen. Jag tycker om mötet med kunden och hur det leder fram till ett färdigt arbete, ett avslut. Att se att personen blir glad, det är fint.

Almanackan_2021_Januari_Liggande.jpgLåt säsongen inspirera! Januari bjuder på en blek färgskala. Här är anemoner, julrosor, pärlhyacinter, tulpaner och tallkvistar arrangerade i en avlång vas med hönsnät inuti. Dekor av mossiga kvistar, barkbitar och kottar.

Inspirationen och lusten får hon ofta i naturen med sina årstidsväxlingar och skiftande färger.

– Men även av min egen sinnesstämning, vackra föremål och fantastiska byggnader. Jag har stor respekt för andra skickliga hantverkare som skapar magi genom sina verk. Det kan vara konstnärer, arkitekter och keramiker, även de som levde förr.
Malin har haft flera uppdrag för Interflora, nu står hon bakom årets väggalmanacka, med blomsterarrangemang som fotograferats i Tändstickspalatset, en historisk byggnad som finansmannen Ivar Kreuger lät bygga i Stockholm 1928.

Almanackan_2021_April_Liggande_webb.jpgVårfint. Naturligt vackert med narcisser i grupperade vaser.

Malins personliga stil är blomrik och naturlig, det innebär även att följa säsongen och dess utbud. Hon väljer gärna sorter som har karaktär från knoppiga till utslagna.

– Ibland krånglar man till det, men allt behöver inte vara så konstruerat. Tänk hur fint det är med narcisser i vaser på våren. Eller med anemoner, julrosor, pärlhyacinter, tulpaner och tallkvistar i januari när naturen är så där karg och blek. De nyanserna blir jag också inspirerad av.

Almanackan_2021_Portratt_Florist_Malin_Munter_webb.jpgVackra föremål och byggnader ger floristen Malin Munter nya idéer.

Efter ett år som varit omvälvande för hela samhället ser Malin fram emot 2021 med försiktighet och glädje.

– Förändring och förnyelse triggar mig, det är en drivkraft i mitt jobb som florist. Jag har massor av drömmar! Nu siktar vi framåt.

Almanackan_2021_September_Liggande_webb.jpgDuka till brunch! Rustika keramikvaser och skira blommor är en effektfull kombination. Låt klematis, vädd, iris, dahlia, allium och stormhatt spreta och vippa.

”Floristkompaniet är som en stor familj”

Namn: Malin Munter.
År i yrket: 20
Driver: Floristkompaniet i Stockholm, ombud för Interflora, ihop med sin man Johan Munter.
Om sin arbetsplats: ”Jag jobbar med världens bästa människor. Vi är som en stor familj där alla har olika erfarenheter och tycker om att bolla idéer.”
Blir aldrig: Tillfreds.
Lärde sig av 2020: Att uppskatta vardagliga saker och att människor månar om varandra.

Malins tre bästa tips:

  1. Förse dig med olika sorters vaser i olika material som glas, keramik och metall. Små, stora, höga och låga. Utan bra vaser, inte lika vackert slutresultat. Få sorters blommor i vackra vaser kan bli minst lika fint som en stor bukett.
  2. Glöm inte bort att naturen har mycket fint att erbjuda året runt. Ha som mål att alltid ha något botaniskt i ditt hem. Kvistar, blad och blommor finns utanför husknuten och i butiker. Våga blanda!
  3. Köp blommor i säsong. Fråga din lokala florist om du är osäker. Ett år erbjuder så många olika sorter.