Möt våra florister

Sanna: "Det ska vara vilt och dekorativt"

Påsken kommer med löften om vår, med solgula blommor både ute och inne. Sanna på Florist Compagniet i Västerås matchar högtidens gladaste färg med rosa och bruna nyanser.

– Tänk bortom ”påsklilja i gul kruka” och var kreativ. Gruppera vaser, fyll dem med blommor och grönt i olika nivåer, det blir jättefint, tipsar hon.

För att visa hur man enkelt gör en påskdekoration tar hon den charmigt fransiga narcissen ’Rip van Winkle’, lossar krukan och stoppar ner lökarna med rötter och jord i en söt glasvas. Hon petar ner några knoppiga kvistar av spirea och trendiga torkade prydnadsgräset harsvans, ’Bunny Tails’, så är det klart. Tre vaser i grupp blir vackrast, säger hon.

Sanna Västerås3.jpg

Kvistar och annat material från naturen får Sannas fantasi att flöda. Grenar av al med dekorativa små kottar hör till hennes absoluta favoriter. Man hittar dem mycket riktigt i den omfångsrika påskbukett som hon bundit till dagens fotografering. Magnolia, björk, ranunkel ’Butterfly’, papegojtulpanen ’Rococo’, gul solboll, nejlika, kvistros, narciss, orkidéklockor och olika gräs bildar tillsammans en lyxig drömbukett.

Sanna Västerås1.jpg

– Jag har fäst några duniga fjädrar i den, de kommer från en gård i närheten där det finns pärlhöns, som har tappat fjädrarna naturligt. Vi värnar om djur här i butiken, poängterar Sanna som ofta går på skogspromenad med sin långhåriga schäfer Sam, som hon adopterat från Grekland. Han har inte riktigt lärt sig vilka kvistar Sanna vill plocka till sitt floristiska hantverk, men vem vet, det kanske kommer.

Kvistar som hon hittar i naturen får gärna vara lite mossiga. De gör hennes buketter vilda, spretiga och dekorativa. Det är den stil hon föredrar, både enligt henne själv och om man frågar personalen.
– Jordnära, bruna nyanser tycker jag om, med en ljus ton här och där.

Sanna Västerås4.jpg

Sanna Västerås2.jpg

Sanna har drivit butiken Interflora Florist Compagniet som ligger i köpcentret Erikslund i Västerås, sedan 2012. Att det blev blomsterbranschen för hennes del är inte så konstigt, hon är uppvuxen i en trädgårdsmästarfamilj där mormor, mamma, moster och morbror alla haft samma yrke. Floristiken valde hon på grund av skaparlust. Något som gått i arv även i nästa led – Sannas dotter Sandra är också florist. Kreativiteten har ingen ände, allra minst i påsk.

Jag minns fantastiska strandbröllop i Danmark

Namn: Sanna.
År i yrket: 24 år.
Äger: Interflora Florist Compagniet i Västerås. Se mer på Instagram @floristcompagniet
Speciellt blomsterminne: ”När jag var 13–14 år jobbade jag i min morbrors blomsterbutik i Danmark. Jag fick vara med om fantastiska strandbröllop i Skagen och Løkken eftersom vi levererade blommorna.”
Inspiration: Den hittar jag i skogen!


Sannas tre bästa tips

1. Hitta ”din” blomsterbutik, en som fångar just din känsla, och stöd den!

2. Våga lite mer – låt din florist skapa fritt.

3. Ge buketten friskt vatten varje dag och ställ den svalt på natten så håller den längre.