Möt våra florister

Micke Johansson: "Det perfekta är tråkigt"

Flower Garden är en vindlande värld av snittblommor, inredningsdetaljer, möbler, krukväxter och undulater. Micke Johansson gillar mixen ”välordnat men inte perfekt”. Det gäller butiker så väl som buketter.

Man anar att han sneglat på den danska blomsterkreatören Tage Andersen i Köpenhamn. Den som besökt eller läst om butiken som blev turistmål och galleri förstår. Mycket riktigt är han en inspirationskälla, en av flera. Paris blomsterboutiquer, Chers konserter liksom teaterscenografier och ljussättningar triggar också igång nya idéer som tar form här i Liljeholmen. Inte den mest centrala delen av huvudstaden, men kunderna finner sin väg.

– Det här är min sjunde butik, den första öppnade jag hemma i Västervik som 19-åring. Jag har faktiskt kvar kunder från den tiden, men just nu är det många som åker hit från Linköping och Norrköping. Ryktet går där! Det är förstås genom sociala medier, berättar Micke, som lagt sig vinn om att butiken ska vara mer än blommor, nämligen en upplevelse.

Ingen lär bli besviken. Här finns mycket att titta på och mer är i görningen. Undulaterna som bor här ska snart få ett helt eget rum där de kan flyga fritt. Det ligger längst bort i lokalen och för att komma dit passerar man både ombonade vardagsrum och ett bohemchict kök.

– Min tanke är att det ska kännas som att komma hem till mig. Ett hem där bord och hyllor är en del av skyltningen och allt är till salu.

Micke Johansson har lång erfarenhet från trädgårds- och blomsterbranschen. Efter att ha jobbat på handelsträdgård som tonåring föll valet på trädgårdsutbildning och sedan har det fortsatt. Han har varit egenföretagare, men också anställd florist på NK blommor. Under några år lockade frilanslivet med uppdrag för tidningar som Sköna hem och Lantliv, och etablissemang som Grand Hôtel, Sagerska huset (statsministerns bostad) och Ulriksdals slott. Men längtan tillbaka till butiksvärlden tog över.

– Jag älskar kundkontakten, att köpa in saker och att inreda efter eget huvud. Jag vill ha ett ordnat och fräscht kaos, det skapar nyfikenhet. Det värsta jag vet är när saker står uppställda i rader.

Micke mixar färger, strukturer och material. Det märks även på hans floristiska hantverk. Buketten han skapat till dagens fotografering skulle lika gärna kunna vara en avancerad gåbortspresent som en drömmig brudbukett.

– Jag har plockat blad från krukväxter – doftjasmin och bräken – och blandat med rosor, nejlikor, eukalyptus, vita påfågelsfjädrar, flamingoblomma, amaryllis, anemoner och fontängräs.

Den lite vilda och ostyriga formen ligger i tiden. 

– Det ska se naturligt ut, även om det är gjort med stor omsorg. Det enkla är väldigt trendigt just nu, till exempel att arrangera små glasvaser med strån och enstaka blommor i. Som om man plockat dem på en äng.

 

”Anita Ekberg ringde och tackade mig”

Namn: Micke Johansson.
År i yrket: 31.
Jobbar: Äger Flower Garden Stockholm, ombud för Interflora. Se mer på Instagram @flowergardensthlm
Speciellt blomsterminne: När jag inredde skådespelerskan Anita Ekbergs hotellrum på Grand Hôtel i mitten av 1990-talet. PR-mannen Micael Bindefeldt hade lyckats få henne att återvända till Sverige och hon skulle välkomnas med dekor av hängbjörk och blommor i gult och blått. Dagen efter ringde hon upp mig för att tacka. ”Jag har aldrig fått ett sånt mottagande!” Hon var fantastisk.


Mickes tre bästa tips

1. Satsa på kvalitet och låt buketten kosta. Att lägga 50–100 kronor extra ger stor effekt!

2. Ge floristen fria händer, det blir ofta bäst!

3. Snitta alltid blommorna innan du sätter dem i vas – speciellt rosor är extra känsliga. Använd inte kökssaxen! Den klämmer ihop stjälkens kärlrör som suger upp vatten.