Möt våra florister

Martina Johansson: "Ett smyckat bord förhöjer festen"

Floristen Martina Johansson fyller vackra fat med säsongens krispiga blommor, vippiga gräs och knoppande kvistar. Här är hennes bästa tips – låga arrangemang som fångar blicken.

Vårblommor som klematis, astillbe, harört och spetsblad blandas med romantiska rosor, bäreukalypus, mjuka pelargonblad och kaxiga droppax som sträcker sig ut över kanten på tennskålen. En låg, vacker och poetisk dekoration. Martina tänker sig att den passar till bröllop eller en större fest.

– Skålen står på en smidesställning, med tre korta ben, som går att köpa separat. Den gör att arrangemanget kommer upp lite från bordsskivan. Ett jättefint knep, säger hon. Att hålla den här typen av dekorationer låga är bra ur flera aspekter. Dels ser gästerna varandra vid middagen och dels framträder blommorna tydligare.
– Det blir ett ovanifrånperspektiv och då syns det hur vackert det är. Känslan är en annan, blommorna får mer liv än i en vas.

Månadens florist Martina Johansson Asta Blommor 20204.jpg

Lämna in fatet till floristen

Skålen kan vara ganska grund eftersom stjälkarna sticks fast i en så kallad fakir, ett tillbehör som kan liknas vid en rund spikmatta i metall och som läggs i botten.
– Om du har ett passande fat hemma så kan du lämna in det till floristen som gör arrangemanget. Då kan du lägga mer pengar på blommor, tipsar Martina som tycker att fat, skålar och vaser är fina i kombination.

– Det gör det hela spännande, bara man håller ihop blomstertemat. Lägg ett par blommor i en skål med vatten och låt dem flyta där tillsammans med någon grön kvist. En annan idé är att plocka fram alla vaser man har hemma, se vilka som passar ihop och placera ut tre här och fem där.

– Det är jätteviktigt att gruppera, det ger stor effekt! Det får gärna vara lite asymmetriskt. Testa att blanda glas eller zink med mässing. På loppisar finns det mängder av fynd, som kan vara lätta att missa om allt är ihopslängt i en låda. Håll ögonen öppna!

Månadens florist Martina Johansson Asta Blommor 20201.jpg

Lägg till en knoppande kvist

Martina som äger butiken Asta Blommor i Växjö, tycker mycket om pudriga toner. Om hon själv får välja så blir det romantiskt blommigt med en kontrast av det rusika.
– Jag gillar att lägga till något robustare i en bukett eller ett arrangemang. På våren väljer jag en mix av stora fina anemoner, hyacinter, tulpaner och mimosa med mycket grönt. Sedan adderar jag en kvist som håller på att slå ut, till exempel magnolia. Gräs som får sticka upp ur buketten är också vackert.
– Våren är en härlig tid, det finns så mycket småblommigt, spirande och krispigt. Det är ju den känslan man vill åt.

Månadens florist Martina Johansson Asta Blommor 20205.jpg

Bli partyfin med blommiga smycken

Namn: Martina Johansson.
År i yrket: 14 år.
Äger: Asta Blommor i Växjö, konceptbutik för Interflora. Se mer på Instagram @asta_blommor
En rolig utmaning: ”Att få skapa en födelsedagsbukett till någon som fyller 50 år utifrån kundens beskrivning av personen.”
Drömuppdrag: ”Att få göra all dekoration till ett stort bröllop; dekorera kyrkan, göra bordsarrangemangen, smycka taket, fixa en portal, binda brudbuketten – hela paketet. Det skulle vara fantastiskt kul.”

Månadens florist Martina Johansson Asta Blommor 20203.jpg

Martinas tre bästa tips

1. Om man ska på fest är det jättefint att ha ett blomsterdiadem i håret eller ett halsband av blommor. Floristen fixar det åt dig!

2. Gruppera dina vaser! Det ger större effekt än att placera ut dem här och där.

3. Ställ undan dina snittblommor på en sval plats när du inte är hemma – det ökar livslängden.