DIY

Bind din egen tulpanbukett

Tulpansäsongen är perfekt för dig som gillar att binda dina egna buketter. Utgå från ett knippe valfria tulpaner av bra kvalitet och komplettera gärna med andra blommor.

Eftersom tulpaner fortsätter växa i vasen är det bra att välja komplementblommor som inte har ett för stramt utseende, utan istället satsa på en lite busigare och härligt vildvuxen stil. Till buketten har vi valt tulpaner, ranunkel, anemoner och blandat grönt.

Bind-en-tulpanbukett-Topp-3.jpg

Gör så här:


1.
Lägg fram alla blommor du ska använda. Florister använder ofta begreppet ”putsa blommor”, vilket innebär att ta bort skadade blad- och blomdelar samt blad som skulle hamna under vattenytan. Detta är enklast att göra innan man börjar binda buketten!

2. Ta en blomma i taget, börja med den du vill ha i mitten.

3. Håll blommorna i ett fast grepp med ena handen. Lägg stjälkarna lite på diagonalen så att de bildar en spiral. Detta gör att buketten dels blir stabil och dels får en härlig vidd.

4. Bygg på bukettens spiralform genom att lägga till stjälk för stjälk runt hela buketten.

5. Granska buketten uppifrån för att se så att blommorna är placerade som du vill. Justera försiktigt de blommor som inte riktigt hamnat där de skulle, hela tiden med stjälkarna i ett fast grepp.

6. Nu är det dags att binda buketten! Surra bast, garn, tygband eller annat mjukt snöre flera varv runt bukettens bindställe. Dra åt ordentligt allt eftersom! Bindstället är bukettens ”midja”, där stjälkarna möts i en spiralform. Knyt en dubbelknut och klipp av snörets ändar till önskad längd. 

7. Jämna till stjälkarna med en vass och ren kniv eller sekatör. Skär inte av blommorna mot en skärbräda eller liknande, då det finns en risk att de tunna kapillärerna i stjälkarna kläms åt så att de inte kan suga upp vatten.

8. Sätt buketten i en ren vas med kallt vatten. Njut sedan av din fina bukett!