Blomfakta & skötselråd

Blomfakta & skötselråd - Guldpalm

Det här är växten som tar tropikerna hem till dig (men du slipper den fuktiga värmen). Dessutom hjälper den till att rena luften. Har du husdjur? Välj Guldpalm! Snäll mot allt levande. Och lättskött.

Latinskt namn: Chrysalidocarpus lutescens
Växtfamilj: Palmer

Beställ hem till dig!

Skötselråd Guldpalm

Sol+moln_blomfakta.png

Läge: Placeras ljust, men undvik stark sol. Kan med fördel även ställas en bit in i rummet – gärna med lite extra belysning. 

På sommaren kan du ställa ut guldpalmen på balkongen eller uteplatsen.

Termometer_blomfakta.png
Temperatur: Trivs i normal rumstemperatur, 18–24°C

Vattenkanna_blomfakta.png
Vattning: Håll jorden fuktig och vattan 1-2 gånger i veckan (mer under sommarhalvåret än på vintern). Guldpalmen gillar kalkfattigt vatten så använd med fördel regnvatten. 

Näring_blomfakta.png
Näring: Växten vill gärna ha näring - framför allt under sommarhalvåret. 

Spray_blomfakta.png

Omvård: Guldpalmen trivs i hög luftfuktighet. Duscha därför bladen, framför allt under vintermånaderna när luften är torrare. 

Plantera_blomfakta.png
Plantering: Planteras i vanlig blomjord. Ta bort gulnande blad. Plantera om guldpalmen vartannat år så att den får plats att växa. Byt gärna ut jorden, men var försiktig med dess rötter som är känsliga. 


Gulpalmen är en trontjänare som sedan länge förtjänar sin plats i våra hem. Denna lättskötta växt ger en frodig känsla med sina yviga blad. Dessutom är det en av de växter som renar luften lite extra!

Palmen finns i olika storlekar och kan därför placeras såväl i fönstret som på golvet. Ställ den med fördel i en snygg kruka eller korg och låt den förgylla ett av dina tomma hörn. 

Gulpalmen kommer från Madagaskar men finns även i vilt tillstånd i Centralamerika och Sydamerika. I nauren kan den bli upp till 10 meter hög!

Tips! Använd gärna bladen tillsammans med snittblommor när du skapar buketter.