Blomfakta & skötselråd

Orkidé - Fakta & Skötselråd

Orkidéer kan kallas för krukväxternas juvel. De är exotiska, otroligt vackra och faktiskt lättskötta – även om många påstår motsatsen. Det finns orkidéer som är enkla att ha som krukväxter. Den mest lättskötta och den mest populära är phalaenopsis - brudorkidén. Orkidéer används ibland även som snittblomma och är ett vackert inslag i olika buketter och dekorationer.

Latinskt namn: Orchidaceae
Växtfamilj: Sparrisordningen
 


Orchidaceae, orkidéfamiljen är den mest artrika familjen på vår jord med runt 25 000 medlemmar. Utöver det tillkommer alla framodlade hybrider. Den första hybriden odlades fram redan på 1800-talet och sedan dess har antalet stigit till hundratusentals. De flesta orkidéer vi har i våra hem är hybrider från phalaenopsissläktet. Idag finns det orkidéer i många olika färger, bland annat vita, rosa, orange och lila toner. Hitta din favorit - beställ ett Blommogram idag!

Många orkidéer är så kallade epifyter, vilket betyder att de växer uppe i träd. Med sina rötter klamrar de sig fast i trädklykor och får näring från vattnet som rinner längs trädstammen. De växter vilt i den tropiska delen av världen, men främst i Asien och norra Australien.

Skötselråd Orkidé

Det finns många myter om odling och skötsel av orkidéer. Det finns det ingen anledning till eftersom det har utvecklats många sorter som inte kräver specialskötsel.

  • I det stora hela kan orkidéer skötas som många andra krukväxter, det vill säga regelbunden vattning när de växer och sparsam när de vilar. Undvik låta orkidén stå i vatten, eller låta vatten stå i blomvecken, då det finns risk att den börjar ruttna.

  • När alla blommorna på en stjälk har fallit av kan du antingen klippa av den ända nere vid fästet, där det sedan kommer att skjuta upp en ny stjälk, eller låta den stå kvar. I regel kommer det nya blommor på stjälken.

  • Ge din orkidé orkidégödning eller en vanlig blomgödning en gång i veckan medan den växer. Placera din orkidé ljust på vintern och skyddade mot direkt sol på sommaren för att förhindra svedda blad.


Mest populära Orkidéerna

Phalaenopsis har blivit den mest populära orkidén därför att den är lättskött. Den trivs i ungefär samma förhållanden som vi, klarar den torra inomhusluften bra och blommar både ofta och länge - en härlig hemmablomma.

En phalaenopsisorkidé har stora blad som sitter tätt ihop nere vid jorden medan blommorna svävar högt ovanför på kraftiga, böjda stjälkar. Varje blomma håller i 1–2 månader och med lite tur kan man få den att blomma 2–3 gånger om året. Namnet phalaenopsis kommer från grekiskan och betyder likt en nattfjäril.