Blomfakta & skötselråd

Aloe vera - Fakta & Skötselråd

Aloe vera är en av de mest lättskötta växterna som finns. Oavsett var den placeras ser den fantastisk ut med sina kraftiga blad. Denna fetbladiga, kaktusliknande växt är ett populärt inslag i våra hem. Den sägs även ha en läkande effekt och är därför förekommande inom hälsa och välmående.

Latinsk namn: Aloe Vera
Växtfamilj: Afodillväxter

 

Skötselråd Aloe Vera

Här får du några tips som får din Aloe Vera-växt att trivas och må bra.

Sol+moln_blomfakta.png 
Läge: Vill stå ljust och soligt, men undvik starkt solljus. Under sommaren kan du låta din planta stå utomhus på en skyddad plats. 
 
Termometer_blomfakta.png 
Temperatur: Minimum 15°C.
 
Vattenkanna_blomfakta.png 
Vattning: Vattna varannan vecka och låt jorden torka ut mellan vattningarna. Ge en mindre mängd vatten på vintern än på sommaren.
 
Näring_blomfakta.png 
Näring: Växtnäring en gång i månaden. Under vintern – då växten vilar – behöver den ingen näring.
 
Plantera_blomfakta.png 
Plantering: Plantera om vartannat år på våren när ljuset återvänder. Aloe veran vill ha väldränerad jord med lager av lecakulor i botten av krukan. Det finns även specialjord för suckulenter som du kan använda. Beskärning är inte nödvändig. Om små skott växt upp runt om huvudväxten kan du plantera dessa i nya krukor. En bra riktlinje är att omplantera skotten är de är ca fyra cm höga.

 


Aloe vera är en suckulentväxt med grågröna blad som är ungefär 40–60 cm långa. Dess tjocka blad lagrar vatten vilket gör att den klarar torka bra. Dessutom drabbas den sällan av skadedjur eller sjukdomar.

Namnet Aloe kommer från arabiskan och betyder "arter som använts som medicinalväxter". Vera är latin och betyder "äkta". Aloe vera har länge används i mediciner och för välmående och hälsa. Inuti växtens blad finns en gelé-liknande vätska som sägs ha en läkande effekt och som bland annat används vid brännskador och i hudkrämer. Förutom sina hälsofrämjande effekter används saften från Aloe vera även i drycker. Växten går däremot inte att äta!