Färgskola - Gul

Sol, lycka, glädje och välstånd. De är de vanligaste associationerna till den gula färgen, och anledningen till att folk i alla tider valt att föreviga sin kärlek med guldgula ringar. Gult är också en av de första färgerna ögat dras till i en blandbukett. Skicka ett Blommogram med glädje idag!

I Sverige är färgen starkt förknippad med påsk, men solsymboliken i färgen gör att vi blir positiva och känner oss väl till mods oavsett när vi omges av något gult. Generellt sett ger ljusare nyanser energi, medan mörkare (som saffran) skänker värme och en känsla av ombonad.
 Gul är en ”snabb” färg, och används därför som signalfärg i trafiken, och som accentfärg av snabbmatskedjor och budfirmor.

Påverkan på kropp och hjärna

Den gula färgen förknippas med intellekt, och inte för intet. Färgen stimulerar nämligen nerverna och stärker minnet. Gul inredning på arbetsplatser och i skolor boostar alltså prestationen, och motverkar dessutom nedstämdhet och tunga tankar. Just för att färgen är så pass stimulerande kan dock många få huvudvärk av att titta för länge på gula detaljer, precis som spädbarn kan upplevas skrika mer i gula rum. Gult anses också vara aptithöjande och främja ämnesomsättningen och används ofta, i milda toner, på restaurangväggar och på menyer. Kopplingen till mat är inte särskilt avlägsen: pasta, honung, saffran, citron, ost, senap… Redan Aztekerna använde gult som symbol för mat, eftersom det var färgen på den för dem så viktiga majsen.

Kulturell symbolik

Våra glada associationer till gult i 2000-talets Sverige grundar sig mer på vår längtan efter sol och ljus, än på historiska symboler. Vi kan ännu höra folk tala om gul som svekets färg, något som länge varit starkt fäst i hela det kristna Europa. Att gult varit en ovälkommen färg är inte konstigt: Judas Iskariot bar en gul kappa vid nattvarden, och den kristna dödssynden girighet betecknas också med färgen gul. När pesten härjade och pestfanorna vajade var även de gula. Gult har i den europeiska historian stått för svek, avundsjuka och sjukdom, och i Frankrike målades länge kriminellas dörrar i gult.

Annan betydelse österut

I stora delar av Asien är gult synonymt med solen, och därmed livgivande och heligt. I de fem elementen - trä, eld, jord, metall och vatten - av vilka kinesiska filosofer världen anses vara byggd, betecknas ”jord” med färgen gul. Gul var också kejsarens färg, eftersom kejsarfamiljen ansågs härstamma från solen i rakt nedstigande led. I Japan berättas om guden Izanagi som tog sig ett renande bad i en flod. Hans juveler, som låg på marken, förvandlades till guldfärgade krysantemum. En gul krysantemum är än idag synonymt med mod i Japan.
Gult är även vanligt förekommande inom hinduismen. I olika hinduiska ceremonier används gula krysantemum, bland annat vid begravningar där ett slags halsband, mala, av tagetes eller gul krysantemum hängs runt den avlidnes hals. I Indien är gult även färgen för jordbruk, jordbrukare och Vaishyakasten, en av Indiens fyra ursprungliga kaster. Varje vår smyckar sig hinduer med gula blommor och tyger för att fira vårfestivalen och framtida goda skördar. För buddhister är gult en positiv färg som står för mildhet – ta buddhistmunkarnas senapsgula dräkter som exempel.

Vetskapen om den gula färgens dubbla betydelser över världen, gör det lättare att förstå varför den inte alltid är så lättplacerad i ett modernt svenskt hem. Samtidigt som vi bär med oss ett arv om att gult är fult, svekfullt och sjukligt, attraheras vi av de soliga tonerna och tar intryck från våra resor runt jorden - för att inte tala om de asiatiska influenserna som dominerat inredningstrenderna det senaste decenniet. Det ger oss också en föraning om att färgen är här för att stanna. Och inte bara på fjäderbollar till påsk, utan som välförtjänt solsymbol och energihöjare året om.

 

Här kan du läsa mer om våra färgskolor:

Färgskola - Grön

Färgskola - Violett