Blomsterspråket

Blomsterspråket - Färgskola violett

"Jag önskar dig all lycka och välgång i livet". Har du svårt att få fram de vackra orden här ovan så ge bort en bukett lila blommor. På blomsterspråket betyder nämligen lila just det. Färgen är, med sina många nyanser, vanligt förekommande i blomsterhandeln, och används ofta i stället för blått. Ordet lila kommer från franska lilas, varifrån även det engelska ordet för syren - lilac - härstammar. Ordet violett är en försvenskning av franska violet, viol. En tvättäkta blomsterfärg, med andra ord!

Färgskola-Violett-1.jpg  Färgskola-Violett-2.jpg


Lila - Sinnenas färg

Traditionellt symboliserar violett andlighet och mysticism, men det är stor skillnad mellan de olika nyanserna. Medan syren står för glädje, romantik och ungdom, förmedlar plommon en känsla av gammalmodighet. Ett rum i violett ger en stämning av innerlighet och sägs locka till djupare eftertanke. Inom Svenska kyrkan är lila botens och ångerns färg. Den symboliserar förberedelse och syns därför under advent i väntan på julen, och under fastan i väntan på påsken.
Lila är en vuxen färg, på så sätt att den skänker en känsla av lugn, mognad och vishet. Däremot är färgen dominant och tung, och bör enligt vissa färgterapeuter inte användas till överdrift då den kan ha en deprimerande effekt.

Lila färgs påverkan på kroppen

Lila svalkar oss rent fysiskt, mildrar ”heta” tillstånd som värmeutslag och solbränna, dämpar hunger och balanserar ämnesomsättningen. Inom hinduismen, och även New Age-rörelsen, är kroppens kronchakra violett. Det innebär att färgen stimulerar hjärnan och hårbotten, men även hypofysen och epifysen (tallkottkörteln, som genom tiderna ansetts vara länken mellan själen och kroppen). Dessa två små körtlar kontrollerar reproduktion respektive dygnsrytm.

Här kan du läsa mer om våra färgskolor:

Färgskola - Grön
Färgskola - Gul