Blomfakta & skötselråd

Lättskötta blommor - Fetbladsväxter

Fetbladsväxter är den perfekta krukväxten då de är lättskötta blommor. Väldigt bra för dig som har ont om tid och inte hinner vattna så ofta. Till kategorin fetbladsväxter räknar vi växter som karaktäriseras av tjocka, köttiga blad eller stjälkar. De har sitt ursprung i varma och torra länder och har därför en förmåga att lagra vatten mycket effektivt.

Detta gör att fetbladsväxterna - eller succulenterna som de också kallas, ofta klarar sig längre än andra växter utan vatten. Fetbladsväxter är därmed mycket lättskötta och har ökat starkt i popularitet de senaste åren, kanske på grund av att vi har en alltmer stressad vardag och mindre tid att ta hand om våra växter.

Vattna blommorna rejält men sällan

Olikt många andra växter så trivs fetbladsväxterna i direkta söderfönster under soliga sommardagar. Vattna igenom rejält vid varje bevattningstillfälle och låt torka upp däremellan. En gång i månaden under vår och sommar ges krukväxtnäring. Det finns runt 1300 olika fetbladsväxter och några populära sorter är kalanchoe, paradisträd, echeveria och taklök. Kaktusar är inte fetbladsväxter utan utgör en egen familj, Cactaceae.