Blomfakta & skötselråd

Mimosa - Fakta & skötselråd

Mimosa är en fantastiskt vacker blomma som ger en unik touch till vilken bukett som helst. Det gula och fluffiga utseendet på mimosa-blommorna representerar ljus och glädje och blomman har en mild doft. Mimosan är vetenskapligt känd som Acacia dealbata.

Mimosan har blivit en symbol för internationella kvinnodagen som firas den 8 mars. Ursprunget till kopplingen går tillbaka till Italien på 1940-talet, där mimosa blev symbolen för att representera kvinnors kamp, styrka och solidaritet.
 
Mimosa-Inspirationsbild-1.jpg


Namnet kommer från det grekiska ordet "mimos", vilket betyder efterlikna eller imitera, och det hänvisar till dess känsliga lövverk som reagerar på beröring genom att vika sig. Den härstammar från Australien och är en symbol för känslighet och sårbarhet och är välkänd för sina delikata och fluffiga gula blommor.

Mimosa passar bra med andra blommor i en bukett. Antingen ton-i-ton med andra sköra blommor som vallmo, eller som en konstrast mot mörkare nyanser eller andra starka färger som rosa och vitt. Den kan också kombineras med gröna blad och kvistar för att ge buketten en mer naturlig och texturerad känsla.

Mimosa-Inspirationsbild-1-1000px.jpg  Mimosa-Inspirationsbild-2-1000px.jpg

Skötselråd Mimosa:

Mimosa-blommor är känsliga och kan vissna ganska snabbt jämfört med andra blommor, därför är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt för att förlänga livslängden.
 
  • Gör en nytt och långt diagonalt snitt med en vass kniv
  • Ta bort eventuella löv längs stjälkarna som kommer att hamna under vattenytan. Detta förhindrar att bakterier bildas och håller vattnet rent
  • Använd kallt vatten i vasen
  • Byt vatten då och då så att det håller sig rent
  • Placera buketten på en sval plats utan direkt solljus eller drag. Mimosa trivs bäst i en jämn temperatur och undviker extrema förhållanden