Blomfakta & skötselråd

Krysantemum - Fakta & Skötselråd

Krysantemum är mångfaldens blomma - en blomma med många ansikten och spännande historia. Det finns mer än 200 olika sorter i många olika färger och former, allt från platta kronblad med enkel kronbladsrand till bollformade med hundratals kronblad. På de holländska blomsterauktionerna är krysantemum den blomma som säljer näst bäst – slagen endast av rosen.

Krysantemum används i många av våra vackra buketter, men är även en klassiker som krukväxt. Den är lätt att tycka om på grund av dess variation i form och färg, dessutom passar den lika bra utomhus som inomhus. Krysantemum finns att få tag på året om, men har sin högtid på hösten då många lockas av dess underbara, starka färger.


Krysantemum har en spännande historia

Krysantemum är en populär blomma runtom i världen. Den används inom ceremonier, matlagning och det finns många spännande historier om blomman.

Särskilt i Kina och Japan berättas historier om blommans ursprung. I Kina befallde en kejsare att man skulle finna en magisk ört som skulle göra honom evigt ung. Örten gick inte att finna, så istället återvände örtspanarna med praktfulla krysantemum. I delar av Asien kokas te av krysantemumblommor och drycken sägs ha många välgörande effekter, bland annat att lindra influensa. I Kina kan man köpa wokade krysantemumblad, ofta kryddade med vitlök och chilipeppar.

Inom hinduismen används vita och gula krysantemum i olika ceremonier, bland annat vid begravningar där ett slags halsband av tagetes eller krysantemum hängs runt den avlidnes hals.


Inspobild-krysantemum.jpg

Krysantemum - Bringar både glädje och sorg

Krysantemum är populära till Alla helgons dag i Europa. Särskilt i Tyskland och Frankrike märks detta med kyrkogårdar fulla av krysantemum. I en del länder i Europa, såsom Malta, är det olycksbådande att ha krysantemum inomhus på grund av att den anses vara en sorgblomma.

Inom livsläran Feng Shui lärs däremot ut att krysantemum bringar glädje och skratt till ditt hem. En utmärkt anledning att skicka ett Blommogram eller köpa hem härliga hemmablommor.

Skötselråd Krysantemum:

Ge dina krysantemum lite extra kärlek så kan de hålla sig fina i flera veckor.

  • Snitta om stjälkarna diagonalt med en vass kniv
  • Använd kallt vatten i en ren vas
  • Ta bort bort blad som eventuellt hamnar i vattnet, det minskar bakterietillväxten och ökar hållbarheten
  • Byt vatten varannan dag