Högtid & ceremoni

Alla helgons dag - gravsmyckning

Alla helgons dag, eller allhelgona, firas den första helgen i november. Det är en dag då vi minns dem som inte finns med oss längre lite extra och dekorerar gravar med ljus och blommor.

Gravsmyckning

Särskilt till Alla Helgons Dag och andra stora helgdagar pryds kyrkogårdar runtom i landet med blommor och ljus. Personliga högtidsdagar såsom födelsedagar, namnsdagar och bröllopsdagar är också anledningar att göra vackert på graven och ta sig tid att minnas den avlidne.

Alla_helgons_dag_Grav.jpg

Gravdekorationer behöver inte bara vara kransar. I själva verket blir dekorationer och liggande buketter allt mer vanliga på våra gravar. Många vill på ett mer personligt sättvisa sin omtanke och letar nya uttryckssätt. Hjärtan, kors och andra formbinderier blir alltmer populära, särskilt hos den yngre generationen.


Klassiska gravblommor

Ljung, cyklamen och krysantemum är klassiska gravblommor, men många andra krukväxter, kanske i den avlidnes favoritfärger skapar värme och stämning på gravarna.

Alla_helgons_dag_Grav-2.jpg

Historien om alla helgons dag

Historien om dagen är över två tusen år gammal. Det började i den keltiska mytologin och druidernas firande av dödens härskare och mörkrets furste, Samhain. Enligt myten samlade Samhain den 31 oktober ihop själarna från de som dött under året och överlämnade dem till himmelriket. För att skydda de döda mot de onda andarna tände folket stora brasor och kallade på övernaturliga krafter. När kristendomen så småningom ersatte hedendomen bestämde kyrkan att den första november skulle vara en dag för att hedra alla helgon och kallade den allhelgona.

All-helgona-teaser.jpg