Blomfakta & skötselråd

Hyacint - fakta & skötselråd

Vacker, väldoftande och stämningsfull. Hyacint är en blomma som de flesta förknippar med advent och att det börjar närma sig jul. Den traditionsenliga blomman finns i många olika färger så att alla kan hitta sin egen favorit. Den passar dessutom bra både som krukväxt och snittblomma.


Hyacinten har vackra blommor och du hittar dem i färgerna vitt, crème, blått, rött och i stort sett allt där emellan. Den är tillsammans med julstjärnan en av våra allra vanligaste julblommor. Det finns många valmöjligheter med hyacinter. Plantera dem ensamma, gör en julgrupp eller använd dem som snittblomma. Hyacinten doftar, men olika sorter doftar olika starkt.

Hyacint-Blomfakta-Skötselråd-Interflora.jpg


Hyacinten härstammar från Medelhavets östra del där den odlades redan under medeltiden. Det är en växt med en lång historia och det finns flertalet myter och sägner om hyacinten. Namnet kommer från den grekiska mytologin. Det sägs att Apollon dödade kungasonen Hyacinthos från Sparta med ett olyckligt diskuskast. Enligt sägnen sörjde Apollon honom djupt och lät en blomma växa upp där Hyacinthos blod droppat ner på marken.


Du hittar hyacinter i vår kategori med julblommor under säsong.

 

Skötselråd hyacint:


Hyacint på lök

  • Vattnas sparsamt då löken innehåller den näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling
  • För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill hyacinten stå svalt. Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma

Hyacint som snittblomma

  • Fyll en vas med kallt vatten
  • Gör ett kort snitt med en vass och ren kniv