Hortensia

Det är svårt att hitta en blomma som är mer storslagen än en hortensia. Dess stora bollformade blomklasar är eleganta och fantastiska att beskåda. Hortensia var till en början vanlig som trädgårdsbuske, men numera är vi vana att se den som krukväxt, och även som snittblomma. Lika magnifik ensam i en vas som i en blandad bukett. Hur du än väljer din hortensia så kommer den garanterat skänka dig vardagslyx. Skicka ett Blommogram för att uppvakta eller överraska någon idag!

Skiftar färg

Hortensia har rejäla stjälkar och sågkantade blad. De finns i färgerna vitt, rött, rosa och blått, men kan skifta färg beroende på jordens och vattnets pH-värde. Det är alltså inte ovanligt att du köper en blå hortensia, som sedan skiftar färg till exempelvis rosa. Det är egentligen bara om du har en blå hortensia som du måste tänka på att den kräver en sur miljö för att den ska förbli blå. Rosa och vita hortensior trivs nämligen med ett normalt eller basiskt pH-värde.

Från Japan

Hortensian har funnits sedan 1784, då den upptäcktes av den medicinstuderande Peter Thunberg, elev till Linné, i Japan. Det var hans tjänstemän som hittade växten när de skulle leta medicinalväxter och mat till Thunbergs get. Växten fick senare namnet Hydrangea macrophylla, men vi känner den som hortensia på svenska. Hortensian växer vilt i Japan och Kina.

Skötselråd Hortensia

Snittblomma:

- Snitta ett långt, diagonalt snitt med en vass kniv. Gör ett nytt snitt varje dag.
- Använd rikligt med ljummet till varmt vatten.
- Ta bort alla blad som hamnar under vattenytan för att undvika bakterier i vasen.

Krukväxt:

- Placera din hortensia ljust, men inte i direkt soljus.
- Hortensian kräver mycket vatten. Allra bäst är att fylla diskhon med vatten, sänka ner växten och hålla den nere tills det slutar bubbla. Upprepa 2 gånger i veckan.
- Om du använder vattenkanna får du öka till 3 gånger i veckan.