Guide - Vilken bröllopsblomma passar vilken säsong?

Guide: Vilka bröllopsblommor passar vilken säsong?

Magisk vintervigsel eller sagolik sommarfest? Oavsett årstid är ett bröllop en storslagen tillställning där blomsterarrangemang spelar en stor roll. Men vad behöver man tänka på? Interfloras florist Emma Svensk ger dig svaren.

Blommor är inte bara vackra att se på, de symboliserar kärlek och omtanke. Kanske just därför är buketter och dekorationer viktiga inslag på bröllop. I kyrkan, på borden och givetvis en strålande bukett för bruden att bära.

Men även bröllopsblommor som förlovningspresent kan bli mycket uppskattat menar Emma Svensk, florist på Interflora.

– Det är alltid en fin gest att ge bort blommor. Vet man att paret har en speciell stil eller särskilda favoritsorter är det förstås att föredra, men det finns ingen färg som är rätt eller fel. Välj några som uttrycker glädje och kärlek.

Vilka blommor passar till bröllop?

Vilka sorter bör man satsa på för att vara på den säkra sidan?

– Givetvis väljer man själv om blommor ska vara ett inslag på den stora dagen, men jag som florist tycker självklart att de förhöjer arrangemanget och ger en fantastisk känsla i festliga sammanhang. Här kan man beroende på resurser välja allt från bordsdekorationer till blomsterportal, utsmyckningar i kyrkan och en fondvägg som gästerna kan fotografera sig framför.

Matcha med temat

Det finns ett oändligt antal stilar, former och färger när det gäller bröllopsblommor, så se till att välja något som passar både er som personer och som även matchar lokalen och bröllopets tema. Matcha rätt färger eller bryt av med något extra färgglatt.

På våren är nejlika, syren, anemon och prärieklocka populära, medan många satsar på exempelvis pion, solros, hortensia, prästkrage och ros under sommarmånaderna. Höstbröllop kan matchas med orkidé, dahlia, krysantemum och gerbera. Vinterbröllop smyckas bäst med inslag av hyacinter och amaryllis.

Att klä sig med blommor

Det är faktiskt inte bara bruden som kan smycka sig med blommor – även gästerna kan lyfta sina kläder med lite blommor och blad. Emma tipsar:

– Det allra vanligaste är corsage som bärs på vänstra kavaj- eller frackslaget hos herrarna. Brudgummens corsage brukar innehålla något som ingår i brudbuketten, men även best man och marskalken kan bära corsage. Hårblommor, tärn- och näbbuketter är också vanligt på bröllop.

Planering är nyckeln

Det är alltid bra att planera i god tid om du vill vara säker på att få tag på de blommor du tänkt dig. Om du gifter dig under högsäsong – vår och sommar – är det högt tryck hos floristerna och du vill givetvis inte riskera att dina favoritblommor är helt slutsåld. Men tänk på att inte hämta ut dem för tidigt.

– Vissa är känsligare än andra när det gäller att stå sig utan vatten. Det är en faktor man bör tänka på, särskilt om man ska färdas en längre sträcka med buketten.

Vad kostar bröllopsblommor?

– Det är upp till var och en, beroende på budget och önskemål om utseende och upplevelse. Riktigt stora brudbuketter kan variera väldigt mycket i pris – från 1 500 kronor och uppåt beroende på blomsorter, storlek på buketten och hur avancerad den ska vara.

Att lägga för mycket vikt vid priset är dock ingen bra idé enligt Emma.

– Välj blommor som du gillar och som du tror blir fina på era bröllopsfoton. Då blir det hur vackert och fint som helst!