Blommor till advent

Advent är en väntan på julen och Jesu födelse, och inleder kyrkoåret. Själva ordet advent kommer av det latinska namnet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan. Många av de seder som vi idag förknippar med advent har tillkommit under 1900-talet, såsom t.ex. adventsljusstaken och adventsstjärnan. Skicka blommor och höj julstämningen redan idag!

Traditionen med adventsljus kommer som många andra svenska jultraditioner från Tyskland. Varje söndag i advent tändes förr sju ljus för den gångna veckans dagar och den sista söndagen i advent brann det 28 ljus i den lilla adventsgranen. Den här seden blev även vanlig i svenska kyrkor men försvann när julgranen blev populär. Istället introducerades dagens adventsljusstake.

Idag symboliserar advent för många den annalkande julen. Festligheterna avlöser varandra med glögg- och pysselkvällar, julbak och julförberedelser.

Advent är också starten för många att börja juldekorera sina hem med blommor. De populäraste julblommorna under den här tiden är julstjärnanhyacinten och amaryllis. Många fackhandelsbutiker erbjuder också blommande adventsljusstakar och julgrupper, något ytterligare förhöjer stämningen och ökar julkänslan.