Tips

Ätbara blommor - Blommor att äta

Blommor är inte bara vackra att titta på och underbara att dofta på utan är också fantastiska att ha på tallriken! Det finns många blommor som är ätbara. Du kan bland annat dekorera bakverk med dem, lägga dem i salladen eller i sommardrinken så att du får ett extra somrigt och effektfullt middagsbord. Här tipsar vi om ätbara blommor och vad du kan göra med dem. 

OBS! Ät aldrig blommor som du är osäker på eftersom de kan vara giftiga eller besprutade.

Viol

viol.jpg

Violen växer vilt och både blommorna och bladen är ätbar. Smaken passar bra ihop med syrliga smaker och de är fina att dekorera desserter, bakverk och maträtter med. Finns det till exempel något somrigare än en sallad toppad med violer i olika färger och storlekar? 

Även penséer som är besläktade med violer går att äta.


Gräslöksblomma

graslok.jpg

Med sina lila små bollar blir gräslökens blommor en härlig färgklick på middagsbordet. Klipp av blommorna och lägg dem i salladen eller varför inte på smörgåsen. Blommorna smakar som gräslöken men lite mildare och sötare. Gräslökens blommor är som allra godast när de precis har slagit ut, men de går att äta även senare. 


Lavendel

lavendel.jpg

Lavendeln är en riktig favorit eftersom den både är dekorativ och har en tydlig, lite parfymig smak. Lavendelblommorna passar bra till söta saker. Använd dem med fördel i kaksmeten eller till att smaksätta socker med. Du kan också använda en kvist som drinkpinne i sommardrycken. Vill du kan du även frysa in kvistar och på så sätt skapa blommiga ispinnar till lemonaden.

Gurkört

gurkort.jpg

Gurkörten är en liten, blå, stjärnformad blomma som med sin svaga smak av gurka gör sig bra till mat som t ex sallader och potatissallader. Blommorna vissnar ganska fort så plockar dem inte allt för långt innan servering. Ett tips är att lägga i gurkörtsblommorna i vattnet när du gör isbitar så får du vackra blommor i sommardrycken. 


Krasse

krasse.jpg

Krasse är en vacker och lättodlad blomma i gula, orange och röda toner. Krassen är både pepprig och söt i smaken och du kan äta såväl blommorna som bladen. Denna blomma är fantastiskt effektfull att använda som dekoration till de flesta maträtter. Eller varför inte göra ett kryddsmör av den till det grillade?


Syrén

syren.jpg

Syrénen är älskade av många, men färre känner till att de även går att äta. Precis som med fläderblommorna kan du till exempel göra saft av dem. Genom att blanda blommorna med socker får du ett härligt smaksatt syrénsocker. Du kan antingen sila bort blommorna eller mixa dem efter att de har torkat. Syrénen passar även utmärkt till att dekorera bakverk och desserter med. Lägg på dem som de är eller pensla dem med äggvita och doppa dem i socker.


Fläderblomma

flader.jpg

Fläder är kanske den växt som flest känner till har ätliga blommor. Finns det något mer läskande än ett glas flädersaft en varm dag? Flädersaften är också härlig att smaksätta tårtor, glass eller andra desserter med. Du kan också doppa blomklasarna i smet och fritera dem. 


Ringblomma

ringblommor.jpg

Ringblomman är en lättodlad blomma som du kan njuta av länge. Blommorna går i orange och gula färger och smaken är milt bitter. Du kan äta hela växten men populärast är att använda kronbladen som färgstark dekoration i till exempel sallader eller i ett kryddsmör. Ringblomman har även länge använts inom medicin och skönhetsvård. Du kan ha blomman i krämer och oljor för torr hud.  


Rosor

rosor.jpg

Rosor är en utmärkt dekoration och kronbladen går bra att äta så länge de inte är besprutade. Rosor smakar som de doftar; blommigt och lite parfymigt. De är vackra att dekorera tårtor, bakverk och efterrätter med. Använd dem som de är eller torka dem först. För lite extra sötma kan du även kandera rosenbladen med äggvita och socker. 


Zucchiniblommor

zucchini.jpg

Zucchinins blommor är fina att dekorera med. Men det är få som känner till att de också är en riktig delikatess att äta. Du kan steka eller fritera dem. Plocka dem gärna på morgonen när de är som mest öppna. Ta bort pistillen och fyll dem med ost, kryddor eller det du än önskar. 


Solrosor

solros.jpg

Från solrosorna får vi både olja och frön. Men du kan även koka blomknopparna och äta den liknande en kronärtskocka. Dessutom är blombladen ätbara och blir fina att strössla över till exempel en sallad.