Påsk

Påskliljor, påskris och färgglada ägg. Äntligen dags för vårens stora högtid - påsken!
Påsken är den äldsta och största kristna högtiden. Den firar Kristi uppståndelse men har sina rötter i den judiska påskfesten, som påminner om israeliternas uttåg ur Egypten.

Skicka blommor till påsk här!

Påsken infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. I almanackan blir det någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. När påsken infaller övergår vinter i ljus, grönska och värme. Att just gult är påskens färg beror på påskattributen kycklingar, äggula, påskliljor och solen som nu börjar värma upp frusna marker. Hela 80 procent av de blommande krukväxterna som säljs kring påsk har gula blommor!

Påskägg

Förr var det förbjudet att äta ägg under fastan, men till påsken blev det åter tillåtet. Detta i kombination med att hönsen började värpa igen efter vinterns uppehåll har bidragit till att ägg i dag har sin självklara plats på bordet kring påsk.

Att måla och dekorera ägg är en gammal tradition. Olika växtdelar bands runt ägget och kokades tillsammans med något annat som gav färg tex. rödlöksskal, kaffesump, björklöv, bark av vildapel eller hundkäx. När de fastknutna växterna togs bort avtecknade sig ett vackert mönster. Vill du pyssla mer så hittar du här en steg-för-steg beskrivning om hur du gör egna påskstrutar. Du kan även låta dig inspireras av en vacker påskdukning

Påskriset

Påskriset, eller fastlagsriset som det också kallas, kom troligen till Sverige på 1500-talet. Traditionen adopterade man från varmare länder där det var vanligt att ta in stora vackra blomsterdekorationer till Palmsöndagen. Svenskarna ville inte vara sämre. Men årstiden tillät inte blommor utan istället tog man in björkris eller sälg och prydde kvistarna med färgglada fjädrar eller band. Riset hade också en annan funktion. På långfredagsmorgonen piskade man varandra med ris för att påminna om Jesu lidande.

Mer påskinspiration:

Sätt färg på påsken
Inspiration till blomstrande påskdukning

Gör din egen påskstrut, steg för steg
Läs om påskliljor och få skötselråd