Mårbackapelargon

Mårbackapelargonen – vår mest älskade och populära pelargon. Denna pelargon är en zonalpelargon som är en stor favorit i många svenska hem. Här ger vi dig tips och skötselråd hur du sköter din Mårbackapelargon på bästa sätt.

Mårbackapelargonen är troligen från slutet av 1800-talet och är med stor sannolikhet en fransk sort, men vilken vet man faktiskt inte. Det sägs att under något av Selma Lagerlöfs besök hos Carl Larsson fick hon med sig några sticklingar från Sundborn hem till Mårbacka. Därav att den ibland också går under namnet Sundbornpelargon. En äkta Mårbacka skall ha rosa ståndarknappar med rosenrött pollen som bildar en skarp kontrast mot de ljusa kronbladen.

Blomstrande tips FÖR MÅRBACKAPELARGONEN

Stamma upp din Mårbacka genom att låta den växa rakt upp. Ta en ensam stickling och sätt i en kruka med en bambupinne som stöd. När den har nått önskad längd, knipsa av toppen och plocka bort blad längs stammen. Håll koll på tillväxten och klipp ofta för att få den rätta savannträdformen.

SKÖTSELRÅD mårbackapelargon:

  • Plantan föredrar jämn tillgång av näring och vatten, men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Undvik att vattna på blommorna.
  • Knipsa bort blommor i början av säsongen för då gynnas tillväxten. Då får du en mer förgrenad pelargon och på sikt massor med blommor.
  • Placera ut pelargonerna i maj, eller när risken för frost är över. Blomningen kommer i gång av allt ljus. Placera ut i omgångar om du inte vill ha kalt på fönsterbrädan.
  • Om du vill ha små, kompakta plantor, beskär tidigt på säsongen. Men var inte rädd för att låta några växa till och bli stora. Toppa lite så förgrenar sig pelargonerna snyggt.
  • Grundgödsla med långtidsverkande gödning vid omplanteringen och efter en månad vid varje vattning.
  • Övervintra plantan ljust och svalt, 5-10°C är idealisk temperatur. I början av mars är det dags skära tillbaka plantan och plantera den i en något större kruka. Längre fram på våren när rötterna vuxit till sig är det dags att plantera om den i en lite större kruka.
Inga produkter tillgängliga. Prova ett annat filter.
{{product.Name}}
{{product.Name}}
{{product.Name}}
{{product.Text}} {{product.Variants[0].Code}}

fr. {{getFromPrice(product)}} kr per leverans

Exkl. moms

Köp
{{product.Name}}
{{product.Name}}
{{product.Name}}
{{product.Text}} {{product.Variants[0].Code}}

fr. {{getFromPrice(product)}} kr per leverans

Exkl. moms

Köp

GILLADE DU DET HÄR INLÄGGET?

- PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV FÖR MER INSPIRATION!

Tack!