Låt medelhavet komma hem!

Varför åka söderut när Medelhavet kan komma till dig? Inred din balkong, uteplats eller trädgård med soldyrkande medelhavsväxter och ljuvligt doftande örter. Plantera dem i vackra terracottakrukor och dröm dig bort! Medelhavsväxter trivs förstås i sol och värme och vill gärna stå skyddat. 

medelhavstips-2.jpg

Ställ i skyddat läge

Plantera dina större växter, som oliv- och citrusträd, i rejäla krukor. Börja med 20 liter när de är nyköpta, och fyll på med ett tio centimeter tjockt bottenlager av lecakulor. Se till att de har dräneringshål. Ställ i soligt, skyddat läge och vattna med näring varannan vecka. Även om de tål viss torka är det bra att inte låta allt vatten i jorden dunsta. Täck med ett lager sten eller flis!

medelhavstips-1.jpg

Njut av doftande örter

Örter hör också hemma i medelhavsoasen. Om du vill kan du plantera vissa av dem i samma kruka, som till exempel timjan, rosmarin och oregano. Låt jorden torka upp mellan varven. Låt den lite kinkigare basilikan stå i en egen kruka. Den tycker inte om blåst och blir som frodigast och finast om den får växa i växthus. Det finns små modeller som passar både i trädgårdsland och på balkong!

Vinterförvaring

För att du inte ska behöva slänga dina investeringar nästa år är det värt att fundera över vinterförvaring. Den sydeuropeiska vintern är några månader lång och ungefär 3-10 grader varm. Här i Sverige är vinterförvaring i ett garage med fönster eller på en inglasad veranda perfekt! Minusgrader betyder i de flesta fall slutet för de här sydliga favoriterna.

Skötsel och redskap:


GILLADE DU DET HÄR INLÄGGET?

- PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV FÖR MER INSPIRATION!

Tack!