Blomfakta & skötselråd

Liljor - Fakta & skötselråd

Det finns få blommor som är lika praktfulla och fascinerande som liljor. Den har en elegans och ståtlighet som få blommor kan jämföra sig med. Liljan passar alla tillfällen tack vare sin stora variation i färg och utseende, och fungerar lika bra som snittblomma som i kruka.

Inspiration-Blomfakta-liljor-bild1.jpg

Liljor till fest och vardag

Liljans ökande popularitet beror delvis på effektivare odlingsmetoder och kortare transportsträckor. Det har gjort att liljan gått från svåråtkomlig och dyr till prisvärda blommor med hög kvalitet. Dessutom förmedlar de mycket känslor och passar perfekt både till såväl fest som vardag. 

Ursprungligen kommer liljan från de tempererade områdena i Asien, Europa och Nordamerika. Den har en lång historia. Exakt hur länge den har odlats vet man inte med säkerhet, men det har exempelvis hittats liljelökar i egyptiska mumiegravar. Även den asiatiska liljan har odlats sedan länge, men nyttjades då som föda och medicin.

Fyra olika grupper av liljor

Hos blomsterhandlarna brukar liljorna delas in i fyra olika grupper. Longiflorum kännetecknas av rena, vita blommor med en lång hals. Asiatiska liljor har flertalet medelstora blommor på varje stjälk och en svag doft, till skillnad från orientaliska liljor som har ett färre antal blommor men större i storlek och doftar starkt. Sista gruppen kallas för LA-hybrider och är en korsning mellan Longiflorum och asiatiska liljor. De har stora blommor och finns i många olika färgnyanser.

Det pågår en ständig förädling och korsning för att kunna erbjuda en större variation i liljornas färg, form och hållbarhet. Förr stod liljan ofta symbol för oskuldsfullhet och den vita liljan var vanligt förekommande på begravningar. Numera fokuserar man på liljans skönhet och den används vid alla möjliga tillfällen för att skänka blomsterglädje.

Skötselråd Liljor:

- Snitta om stjälkarna diagonalt med en vass kniv
- Sätt liljorna i en vas med kallt vatten. De dricker mycket vatten så se till att de har tillräckligt
- Liljor är hållbara blommor och står sig vanligtvis 10-15 dagar. Kan med fördel förvaras svalt nattetid för extra lång hållbarhet