Inspiration till brudbuketter efter säsong

Inspiration till brudbuketter efter säsong

Det är mycket att fixa inför ett bröllop. Festlokal, klänning, mat, inbjudningskort och blommor. Sätt stilen med en vacker och personlig brudbukett! Interfloras florist Emma Svensk ger sina bästa tips!

Idag är brudbuketten en både viktig och naturlig del av brudens utstyrsel på bröllopsdagen, men så har det inte alltid varit. Förr var blommorna främst till för att sprida en ljuv doft och storleken på buketten var betydligt mindre än idag.

En brudbukett var också tänkt som något brudgummen skulle ge till sin nyblivna hustru, medan de flesta som gifter sig idag väljer sina egna blomsterarrangemang.

Vad ska man tänka på när man köper brudbukett?

Brudbuketten är en personlig och vacker detalj som speglar vem du är och därför är det viktigt att du väljer något som du verkligen gillar, betonar Emma Svensk, florist hos Interflora.

– Ni ska alltid utgå från er själva. Vad vill ni som brudpar ha för känsla? Hur vill ni att det ska se ut på bröllopet? Det är fint om brudbuketten hänger ihop med övriga arrangemang, som till exempel bordsdekorationer. Skriv ner alla önskemål och ta med listan till er florist.

När bör man köpa sin bukett?

Att vara ute i god tid är alltid bra, speciellt om man gifter sig under högsäsong. Men mycket beror på vad buketten ska innehålla.

– Om man har specifika önskemål när det gäller sort av blommor bör man vara ute i god tid så att floristen hinner undersöka tillgänglighet, kvalitet och rätt färg. Är det stora bröllopshelger och man önskar en speciell butik eller florist kan det även då vara bra att vara ute i god tid så att det inte är fullbokat.

Vad kostar en brudbukett?

Det finns nästan lika många varianter av buketter som det finns prisnivåer för blommor. Vissa blommor är svårare att få tag på och blir därmed dyrare. Priset är dock inte det som bör avgöra vad du väljer.

– Absolut inte, även här tycker jag man ska välja det man gillar och det man har förutsättningar för, säger Emma.

Populära blommor

Det är nästan bara fantasin som sätter stopp när du väljer din brudbukett. Finns det kanske en speciell färgskala du tycker om, eller några andra blommor som du tänkt ha som dekoration? Pioner, rosor och liljekonvalj är vanliga blommor i brudbuketter.

– Många blommor går att få tag på året om numera, men en rekommendation är att följa säsongen någorlunda. Hon poängterar dock att dina egna önskemål är det absolut viktigaste.

– Det är din bröllopsdag och din bukett, så se till att välja någon du verkligen tycker om, för den kommer bli ett minne för livet, avslutar hon.