BLOMMOR VID SORG OCH BEGRAVNING

Sorg är en naturlig del av livet. Lika naturligt som att blommor vissnar ner och dör, lika naturligt är det att vi människor en gång måste lämna det jordiska.

Vi har delat upp informationen här kring blommor till begravning och blommor som skickas till de anhöriga som kondoleansblommor, för att visa sitt deltagande.

För ett par generationer sedan hade vi ett mer naturligt förhållningssätt till döden än vad vi har idag. Familjerna levde tätt tillsammans och mormor och morfar slutade sina dagar hemma, med de närmaste runt omkring. Och visst fanns sorgen där då också. Men de starka känslorna handlade då om själva orsaken till sorgen. Det vill säga, förlusten av en nära anhörig. Idag märker vi att rädslan för de egna reaktionerna tar överhanden. Att ovanan vid starka känslor hindrar oss från att uppleva det positiva som ändå finns. Att konfrontationen med de stora frågorna kommer så plötsligt att vi inte hinner förbereda oss på rätt sätt.

Ett sätt att göra sorgen lättare att bära, är att försöka förstå vad det är man egentligen känner och reagerar på. Ett annat är att acceptera sorgen för vad den är. Nämligen en motpol till glädjen, och därmed en del av själva livet. Blommor får ofta stå som symbol för det naturliga kretsloppet och för stora händelser i människans liv.

Kondoleansblommor visar deltagande

När någon gått bort är det brukligt att man skickar kondoleansblommor för att uttrycka sympati och deltagande. Många gånger blir kondoleansblommorna en uppskattande kontakt mellan människor som inte träffats på länge. Att ringa någon dag senare och framföra sitt deltagande förstärker banden ytterligare.

När det gäller val av kondoleansblommor, är friheten och variationerna större idag än för några år sedan. Det viktiga är att blommorna överlämnas. Inte vilken färg eller sammansättning de har. 

Skicka kondoleansblommor >

Kransen är symbolen för evigheten

Vid jordfästning och urnsättning använda dekorationer av flera slag. Till de vanligaste hör kransar, buketter och blomsterdekorationer som kan bindas på många olika sätt.

Familj, anhöriga, arbetskamrater, organisationer och vänner lägger ofta ned en krans som en sista hälsning. Kransen är en symbol för evigheten och kan variera i såväl utseende som storlek. Många väljer att förse kransen med ett vackert band där man textat några sista ord.

 

Begravningsdekorationen speglar livet som flytt

Idag är det vanligt att man låter en duktig florist binda en dekoration som speglar den bortgångnes levnad, yrkesverksamhet eller käraste hobby. Till exempel kan en skogvaktare få en dekoration gjord av material från skogen. En musiker en dekoration uppbyggd kring den klassiska lyran. För den som vill sätta personlig prägel på dekorationen är det bara fantasin som sätter begränsningar.

 

Kistdekorationen berättar om den bortgångne

Kistdekorationen är en viktig del i arrangemanget kring en begravning. Den utgör ett stort blickfång och avgör vilket totalintryck man skall få av kyrkorummet. Målet är att ceremonin ska bevaras som ett ljust minne hos de anhöriga.

Även om det finns många traditioner kring kistdekorationerna så har de numera utvecklats på samma sätt som tidiningarnas dödsannonser och blivit mycket mer personliga och fria.

Begravningsbinderi som skapar helhet

Den som en gång besökt ett rikt utsmyckat kyrkorum vet hur mycket de vackra blommorna betyder. Genom att kombinera större och mindre dekorationer kan vi skänka färg, djup och skönhet åt ceremonin.

Till oss kan ni vända er med förtroende. Med våra skickliga och erfarna florister och förstklassiga blommor kan vi medverka till att skapa ett ljust minne av det sista avskedet. Med Blommogram utomlands kan du dessutom skicka begravningsblommor till de flesta orter världen över.

Till begravningsblommor >

Förslag och hjälp med din hälsning

Vill du ha hjälp och förslag på vad man skriver som en sista hälsning? I sorgens stund kan det vara svårt att komma på vad man ska skriva för hälsning på kortet eller bandet. Vi har därför gjort en sammanställning av olika förslag för att hjälpa till.

Se förslag här >