Blomfakta & skötselråd

Alstroemeria - Fakta & Skötselråd

Alstroemeria är en ståtlig och vacker blomma, dessutom är den doftlös vilket gör att den även uppskattas av allergiker. Alstroemeria finns i många olika färger och det förekommer även flerfärgade sorter. Den passar lika bra i ett blandat arrangemang som en enhetlig bukett
 
Inspiration-Blomfakta-alstroemeria-bild1.jpg


Alstroemerian är känd som en mycket hållbar blomma. Genom att ha flera blommor på en stängel som blommar ut i olika omgångar skänker den blomsterglädje under en lång tid. Dessutom går den att få tag i året runt, vilket gör den till ett vanligt inslag i våra vackra buketter när du skickar Blommogram.

Namnet kommer från Claes Alströmer, mest känd som son till potatisens grundare Jonas Alströmer. Claes var elev hos Carl von Linné och genom att skicka fröer av alstroemeria till Linné i Sverige fick han som belöning blomman uppkallad efter sig. Alstroemeria kopplas inte sällan ihop med liljan på grund av deras liknande utseende. Det är faktiskt inte så konstigt då alstromeria tillhör släktet liljeväxter. Ursprungligen kommer blomman från Sydamerika där de växter vilt i bergsområden. De trivs bra på höga höjder där luften är betydligt svalare.

Vid odling av Alstroemeria behöver man använda lite bekämpningsmedel om man jämför med många andra. Därför brukar alstromeria klassas som en någorlunda miljövänlig blomma.

Vanliga felstavningar: Alstromeria och Alströmeria

Skötselråd Alstroemeria:

- Gör ett nytt snitt på blommorna med en vass kniv
- Använd kallt vatten
- Fyll på med nytt vatten efter ett par dagar