Välj rätt vas för buketten

Att hitta rätt vas till sin bukett är inte det lättaste. Här får du tips på hur du väljer vas för att få blommorna att komma till sin rätt.

4 vaser för en komplett vasgarderob

Det är bra att ha en bas av fyra vaser hemma – en klotvas, en hög cylindervas, en tulpanvas och en minivas. Då har du en vas för varje tillfälle!

Utgå från de blommor som du brukar köpa – eller välj en av varje för en komplett vasgarderob.

1. Klotvasen – till fylliga och yviga buketter

Fylliga och yviga buketter passar perfekt i en rund vas med smalare öppning. Klotvasen ger stjälkarna plats att breda ut sig samtidigt som den smalare öppningen håller ihop blommorna och skapar en fin volym i buketten upptill.

En klotformad vas är dessutom en vacker inredningsdetalj och fin att ha framme som den är eller med ett ljus i.

På bilden har vi valt vasen Freesia.

  • Diameter: 16 cm
  • Höjd: 23 cm

 

2. Cylindervasen – till höga och stilrena buketter

Till höga blommor med långa stjälkar, som till exempel liljor, pampasgräs, amaryllis och solrosor, passar en hög cylinderformad vas bra. Denna stilrena vasmodell, med sina strama linjer, är en tidlös klassiker väl värd att investera i.

Även denna vastyp gör sig fin med sand eller sten i botten och ett blockljus. På så sätt får du en vacker ljuslykta när du inte använder den som vas.

Här har vi valt vasen Amaryllis som är långsmal till formen, men ändå bjuder på en generös bredd vilket gör att blommorna inte står i givakt utan får luft.  

  • Diameter: 14 cm
  • Höjd: 35 cm

 

3. Tulpanvasen – till tulpanbuketter och rundbundna buketter

Tulpanen är Sveriges mest populära blomma. Därför kan det vara värt att investera i en perfekt tulpanvas. Denna typ av vas är elegant och passar även utmärkt för rundbundna buketter.

Vasen smalnar av upptill vilket hjälper stjälkarna att stå stadigt – något som gör att slokande blomsorter står finare längre. Det rymliga utrymmet i botten ger bra utrymme till de snittade stjälkarna och hjälper till att skapa ett snyggt arrangemang.

På bilden har vi valt vasen Blåklocka.

  • Diameter: 14 cm (11 cm i öppningen)
  • Höjd: 20 cm

 

4. Minivasen – till enstaka snittblommor 

En liten vas är perfekt att ha hemma när du bara vill köpa några enstaka snittblommor och kvistar. Placera ut dina favoritstjälkar i mindre vaser, gärna i olika utföranden. Det blir ett fint blomsterarrangemang som passar på allt från matbordet till soffbord eller fönsterbrädet. 

Här har vi valt glasvasen Gullviva. Den är en liten transparent vas som gör enstaka stjälkar ännu vackrare.

  • Diameter: 10 cm
  • Höjd: 10 cm

Skicka vaser och krukor som gåva

Beställ rätt vas till din bukett:


GILLADE DU DET HÄR INLÄGGET?

- PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV FÖR MER INSPIRATION!

Tack!