Tips

Bjud på en blomstrande sommartårta

Sommaren är full av högtider och festliga tillfällen – skolavslutningar, födelsedagar, midsommar, kräftskivor och mycket annat. Fira med en vacker hembakad blomstertårta!

Blommig-tårta-topp.jpg

Säsongens skira växtlighet bjuder frikostigt på utsmyckning till maten och borden. Fyll vaser med sommarens väldoft, men passa på att ta blomsterprakten ett steg längre – överraska med bakverk dekorerade med ätbara blommor!

Extra festligt blir det med en hög tårta. Baka två sockerkaksbottnar, gör dem i omgångar om du bara har en form. Receptet hittar du här nedan. Skär varje botten i två delar så att du får totalt fyra lager att varva med fyllning.

Se exempel på ätbara blommor.

Våga dekorera kreativt och spännande

 1. Förbered en fyllning. Vispa 5 dl grädde med 3 dl mascarpone till en fluffig fast kräm. Smaksätt hälften med jordgubbssylt, körsbärsmarmelad eller hemlagad rabarberkompott.
 2. Varva tårtbottnarna med smaksatt fyllning och färska bär. Inte för mycket, tårtan kan lätt bli instabil och börja luta.
 3. Bred ett lager av grädde- och mascarponeblandning på toppen av tårtan samt på sidorna. Använd helst en tårtspatel som är lång och vinklad så går det lätt och blir snyggt.
 4. Skiva jordgubbarna. Fördela dem på toppen, lite ovanpå varandra. Lägg på färska hallon och blåbär. Undvik att jobba i mönster, våga dekorera asymmetriskt. Det ser kreativt och spännande ut.
 5. Fyll ut tomrummen med ätbara blommor, som viol och syren. Först glest över hela tårtan, fortsätt i omgångar tills du är nöjd.
 6. Dekorera tårtans sidor. Plocka isär kronbladen från en ätlig blomma och tryck fast dem ett och ett, tillsammans med hela violer, penséer och syrenblommor.

Bär, ätbara blommor och maränger toppar tårtan. Undvik att dekorera alltför tillrättalagt och symmetriskt. Placera först blommorna glest över tårtan, fyll sedan på tills du är nöjd med helheten.


Bjud på bakelser

Små söta blomsterbakelser kompletterar tårtan och blir fina på kakfatet. Ta ett glas eller en kopp i lämplig storlek och stansa ut rundlar ur en tårtbotten. Följ beskrivningen för blomstertårtan.

Bakelserna är gjorda av minibottnar som stansats ut med ett glas ur en tårtbotten. Fyllningen är densamma som i tårtan.

Om du vill kan du även spritsa små dekorativa rosor eller toppar. Använd samma fyllning som du använt mellan bottnarna. Maränger är också fina som dekoration.

 

Tårtbotten (sockerkaka)

 • 3 st ägg
 • 3 dl strösocker
 • 3,5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1,5 dl mjölk
 • 50 g smör eller margarin


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smörj och bröa en bakform, cirka 2 liter eller 24 cm i diameter.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver.

4. Koka upp mjölken med matfettet och rör ner det i mjölblandningen. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.

6. Låt kakan svalna innan du delar den på mitten med en lång vass kniv.

Att servera dryck ur glasburkar känns enkelt och somrigt. Toppa med några blad av citronmeliss, syrenblommor och violer.