Högtid & ceremoni

Handbukett till begravning

Blommor har länge varit en del av våra livscykler, från glädjefyllda händelser till sorgliga farväl. Vid begravning spelar blommor en särskilt viktig roll, där de inte bara dekorerar utan även uttrycker känslor och minnen. Vid begravningar används ofta handbuketter av närstående för att lägga på kistan eller minnesplatsen som en personlig hyllning till den avlidne. Men vilken blomsort ska man välja? Och vilken färg på blomman ska man ha? 

Det finns egentligen inga regler som säger vilken blomma eller färg du har på din handbukett till en begravning. En röd ros har länge varit en klassisk handbukett men faktum är att rosa är en av de populäraste färgerna på blommor till begravning. Du behöver inte ens välja just en ros - även nejlika, anemon lilja och pion är några andra alternativ.

inspo-begravning-färg-blomma-handbukett.jpg

 

Röd blomma

Den röda rosen symboliserar kärlek och respekt, och en ensam ros i begravningssammanhang symboliserar evig kärlek. Den röda rosen är förtrollande vacker och är ett fint val som handbukett till en begravning. En handbukett går att komponera på olika sätt, antingen som en solitär ros eller tillsammans med lite grönt och små vackra ljusare blommor. Nedan är exempel på handbuketter med en röd ros. 

inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-röd-kärlek.jpg  inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-röd-farväl.jpg

Rosa blomma

En rosa ros symboliserar kärlek och uppskattning men du kan gott och väl även välja en rosa pion eller nejlika. Pioner har en relativt kort säsong och därför kan det vara lättare att få tag på en vacker rosa ros eller storblommig nejlika, som mer eller mindre finns tillgängligt året om. Nedan är två exempel på rosa handbuketter till begravning.

inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-rosa.jpg  inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-rosa-älskad.jpg

Blandade färger och blomsorter

Om begravningen äger rum under sommarmånaderna kan det vara fint att komplettera en klassisk ros tillsammans med andra blomsorter som symboliserar den vackra årstiden. Istället för en klassisk vit ros som ofta används när man vill kommunicera sympati och ödmjukhet så kan man också välja en mer creméfärgad ros som blandas upp med sommarblommor i andra nyanser. Nedan är exempel på handbuketter som kan användas under sommaren.

inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-sommaräng.jpg  inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-creme-strand.jpg

Blommor med lila toner

Kanske har den avlidne en favoritfärg eller blomma och anhöriga vill omfamna det temat. Anemoner är en mycket populär blomma som har sin peak under våren. En vacker anemon i cerise, vit, blå eller rosa är ett mycket fint val till en begravning. Rosor är ett återkommande val för många och den finns i många kulörer och nyanser. En vacker ros i en lila ton som skiftar till rosa visar på ömhet.  

inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-cerise-anemon-avsked.jpg  inspo-begravning-färg-blomma-handbukett-lila-ömhet.jpg

 

Omtanken och personligt val uppskattas

Det finns många olika alternativ på handbuketter och oavsett vilken färg eller blomsort du väljer finns inga regelbrott. En vacker blomma kommer visa din kärlek och uppskattning till den avlidne. På Interflora har vi stor erfarenhet av blommor och oavsett om du ska arrangera en begravning eller om du vill skicka kondoleansblommor är du varmt välkommen att vända dig till oss för råd.

 

Samlingsbild_Tema_Saknad-1500 × 844.jpg