Högtid & ceremoni

Blommor till advent

Advent inleds fjärde söndagen före jul och håller på fram till och med Julafton. Många förknippar advent med tiden då vi förbereder inför julen med adventsstjärnor, adventsljusstakar och blommor för att höja julstämningen.


Själva ordet advent kommer från det latinska namnet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan. Traditionen med adventsljus kommer som många andra svenska jultraditioner från Tyskland. Förr tändes sju ljus varje söndag för den gångna veckans dagar och den sista söndagen i advent brann det 28 ljus i den lilla adventsgranen. Den här seden blev även vanlig i svenska kyrkor men försvann när julgranen blev populär och istället introducerades dagens adventsljusstake.

Många av våra julblommor passar bra redan till advent. Amaryllis, hyacint och julros är några av favoriterna som hör ihop med adventsljusstakar och julstjärnor.

Amaryllis

Äntligen amaryllis! Den vackra amaryllisen står ut med sina stora blommor och ståtliga stjälkar och är en av julens mest omtyckta blomma att pryda hemmet med. Här har vi dukat med amaryllisbuketten Praktfull Julbukett

1202368-m2.jpg


Hyacint

När julen är här kan vi äntligen frossa i hyacint, en väldoftande julfavorit. Hyacinten finns i många färger så att alla kan hitta sin favorit, men när julen är här ser vi hyacinten för det mesta i rött och vitt tillsammans med gröna växter i vackra julgrupper.

1260704-m2.jpg


Julros

Helleborus, eller julros som vi också kallar den, är en vacker blomma som blommar när det är som mörkast ute och vi behöver blomsterglädje som mest. Julrosen har många användningsområden – den kan planteras i rabatten, sättas i kruka med blåbärsris eller användas som snittblomma.

Adventsblommor-3.jpg


Kransar

Dekorationskransar är fint att pynta hemmet med för att skapa julstämning. Vinter- och julkransar kan du ha både inomhus och utomhus. Häng dem på dörren, i fönstret eller lägg dem fint på bordet som en bordsdekoration. Granris, eukalyptus, tistel och suckulent är några av de gröna växterna som pryder Vinterkransen. 

Vi har även ett DIY-kit för dig som vill binda din egna krans!

dekorationskransar.jpg