Tips

Trendiga blomstermoln

Blomstermoln är installationen som tagit inredningsvärlden med storm. Vi har pratat med Sarah Angelsiöö, kreatören bakom Interfloras blomstermoln, om varför de blivit så populära – och skapandet av dem.

Varför tror du att det blivit så populärt med blomstermoln?
– För att det är annorlunda och nytt! Det här med blomstermoln har ju inte funnits så länge utan tidigare har exempelvis blomsterkransar varit en stor trend. Jag tror också molnen blivit så populärt i och med trenden med torkade blommor. Det håller länge och blir en mer långvarig investering än färska blommor, därför passar det så bra som inredningsdetalj. Blomstermoln är maffiga och tar mycket plats i ett rum!

Sarah driver butiken Gullvivan i centrala Stockholm. Butiken, som var snabb med att hoppa på trenden med blomstermoln för två år sedan, kan stoltsera med att ha sina blomstermoln hängande i både butiker och på Fotografiska museet i Stockholm. 


– Jag tycker att de gör sig väldigt bra på just kontor och i butiker, de drar till sig uppmärksamheten. Man borde tänka mer som man gör i hemmet, att man adderar blommor som inredningsdetalj även i butiker, det gör stor skillnad. Det är en inredningsdetalj med många möjligheter, och passar lika bra över sängen som på hemmakontoret.

Beskriv lite kort hur man sätter ihop ett blomstermoln?
– Först om främst, anpassa det utifrån platsen. För Interflora tog jag fram tre storlekar som också är olika i modell och form. Det är ju en smakfråga så klart, om man vill ha det lite spretigare och mer asymmetriskt eller mjukare och mer grupperat i formen. Personligen tycker jag det blir mer spännande när det är asymmetriskt och inte så perfekt. Sedan lägger jag mer energi på undersidan än översidan eftersom den är i fokus och syns mest.

Vilka blommor passar bäst att använda?
– Jag börjar med en grund som är bra att täcka med, oftast brudslöja eller vitmossa. Om man från början använder sig av färskt material – kom ihåg att det blir mindre när det torkat. Du vill inte ha hål eller fläckvis kala ställen där. Jag gillar att använda mig av palmblad, banksia och pampas. Det blir också mer spännande när materialet arbetas i grupp, det blir tuffare på det sättet. Mitt tips är att inte ha för många olika sorters blommor och material, utan välja några sorter och sedan jobba med dem i grupp.

Varifrån får du inspiration till skapandet?
– Jag kikar mycket på Pinterest och följer andra florister. Men jag får också mycket inspiration från naturen och inredningsvärlden. Det börjar med en liten idé, sedan skapar jag utifrån den och till slut har jag en färdig produkt. Jag har ofta en bild av hur jag vill att det ska se ut. Det brukar hjälpa att lägga fram materialet jag vill använda så att jag får en helheltskänsla och något att utgå från.