Möt våra florister

Sofie Danielsson Söhr: "Naturen gör mig kreativ"

Sofie Danielsson Söhr söker sig gärna ut i naturen för idéernas skull, de flödar bättre där. Men också för att gräs, kottar och fröställningar ger en magisk touch till floristiskt hantverk.

Utflykterna är en bonus för Sofie som är uppvuxen långt ute på den skånska landsbygden, men bosatt i Stockholm sedan många år.

Ett blomstrande århundrade

När hon fick uppdraget av Interflora att skapa matchande buketter till vintagevaser från Barnebys, som är en söksajt för konst, design och antikviteter, fann hon inspirationen både utom- och inomhus. 

– Jag ville skapa trädgårdskänsla i en dov färgskala som jag lånat från gamla målningar, säger hon om buketten Art Deco som säljs på interflora.se i samband med Barnebyskampanjen Ett blomstrande århundrade.

Hon band klematis, ros, nejlika, blomstermorot, tistel och eukalyptus i en asymmetrisk och spännande form för att matcha en tidstypisk 1920-talsurna i gjutjärn.

– Buketterna till kampanjen var ett roligt uppdrag som känns rätt i tiden med tanke på hållbarhet och återbruk, men det var också en utmaning! 

På floristutbildningen på gymnasiet i Kristianstad läste hon både kultur- och stilhistoria, kunskaper som hon hade hjälp av när hon skapade fem olika blomsterarrangemang som spänner över 100 år av svensk design. Av dem säljs, förutom buketten Art Deco, även en bukett inspirerad av 1960- och 70-talen på interflora.se under kampanjen. Elegant retro som den heter, gjorde hon för att matcha en keramikvas i svart, vitt och orange från Upsala-Ekeby. 

– Vid den här tiden började det komma mer exotiska blommor. Jag ville få in några udda inslag, som flamingoblomma, men också tagetes och torkade växter som var väldigt inne på 1970-talet, säger Sofie. 

Buketten innehåller även bomullsplanta, lejongap och pampasgräs.

– Brunt och orange var modernt så det var självklara val. 

Materialet får idéerna att ta form

För Sofie är det ofta materialet som får idéerna att ta form. 

– Det är svårt att sitta i soffan och fundera i förväg. Mitt råd till alla är att köpa eller plocka sådant man tycker är fint, så är det lättare att vara kreativ sedan.

Hon tycker att man gott kan vara lite radikal i förhållande till blommor.

– Våga korta ner dem! Oavsett om du har köpt långa röda rosor eller snittamaryllis till jul. Stjälken är ju ändå inte det snyggaste! Blomman kommer att hålla längre och slå ut bättre. Bara snitta!

Utmaningar som utvecklar

Sedan ett halvår är hon frilans. Efter tio år på Floristkompaniet i Stockholm var det dags att söka nya utmaningar. Uppdragen är olika – ena veckan rådgivare till butiker, andra veckan håller hon i kurser, jobbar som gästlärare eller gör styling till fotograferingar. Då och då har hon medverkat i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag älskar känslan av att inte riktigt veta vad som väntar runt hörnet.

Utmaningar har hon kastat sig över förr. Två gånger genom att tävla i florist-VM, senast i våras i USA. Australien tog hem segern medan Sofie gläds åt nya erfarenheter.

– Man tvingas tänka nytt, det är det jag gillar med tävlingar. Och så är det roligt att träffa florister från andra länder. En av mina drömmar är att få arrangera en tävling i Sverige. En annan är att kunna leva på mitt frilansande. Det skulle göra mig jättelycklig och ödmjukt tacksam!

 

”En dag beställde det äldre paret en brudbukett”

Namn: Sofie Danielsson Söhr.
Ålder: 31.
Jobbar: Som frilansande florist.
År i yrket: 13.
Minns med glädje: När jag jobbade på Floristkompaniet var det ett jättegulligt par i 75-årsåldern som ofta handlade hos oss. En dag kom de in och ville beställa en brudbukett. De skulle gifta sig! Det är möten med människor jag uppskattar mest med jobbet.
Drömmer om: Att arrangera en floristtävling i Sverige.

Sofies tre bästa tips

  1. I stället för tio billiga rosor – köp tre riktigt lyxiga!
  2. Det gömmer sig mycket mer i en blomsteraffär än vad som syns på hyllorna. Fråga om det är något du behöver (som ståltråd, metallring eller något annat)
  3. Om du letar efter en växt eller blomma till en särskild plats hemma – ta en bild och visa i butiken. Det gör det enklare att hjälpa till!

Foto: Thomas Carlgren